Koncert u čast prof. Bahrije Šabanović …

KONCERT U ČAST PROF. BAHRIJE ŠABANOVIĆ POVODOM ODLASKA U PENZIJU

Ciklus koncerata //Maestro// u saradnji sa ŠOMO “Avdo Smajlović” Visoko Vas poziva na solistički koncert pijaniste Bartolomeja Stankovića u čast prof. Bahrije Šabanović, povodom njenog odlaska u penziju. Na programu koncerta su Sonate za klavir njemačkog kompozitora Ludwiga van Beethovena, a prva od tri odabrane Sonate iz opusa ovog velikog kompozitora, Sonata u C-duru op.53 Waldstein, moći će se po prvi put čuti u Visokom. Publika će moći uživati u izvedbama Sonate u c-molu op.13 Pathetique kao i Sonate u g-molu iz opusa 49. Ove godine, svjetska muzička scena obilježava i 190 godina od smrti velikog njemačkog kompozitora (1770-1827).
Koncert će se održati u ponedjeljak, 06. marta 2017. godine s početkom u 19:30 sati u koncertnoj sali ŠOMO “Avdo Smajlović” u Visokom (ulica Islamovića bb), a ulaz je slobodan. 

Prof. Bahrija (Bakica) Šabanović  rođena je u Pljevljima 1954. godine u Crnoj Gori. Srednju muzičku školu Sarajevo u Sarajevu završila je u dva smjera: teoretski, te smjer solo pjevanje u klasi prof. Dorotee Cesnik Spasić. Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu je također diplomirala na dva odsjeka, na teoretskom, te na odsjeku solo pjevanja u klasi čuvene Brune Špiler 1978. godine. Nakon studija, Bahrija je kao solist opere nastupala u Narodnom pozorištu u Sarajevu u nekoliko opernih postava, a zatim radila kao profesor u Gimnaziji u Ilijašu. Osim pedagoškog rada, ističe se i 15 godina rada na radiostanici Ilijaš kao muzički urednik. Početkom 90ih godina, radi u Visokom kao profesor klavira, solfeggia i hora u Školi za osnovno muzičko obrazovanje “Avdo Smajlović” Visoko. Ostvarila je zapažen pedagoški uspjeh na kantonalnim i federalnim takmičenjima učenika muzike u Bosni i Hercegovini, u kategorijama klavir solo, klavirski duo i horsko pjevanje.


“Ono što me najviše raduje jeste da probudim ljubav prema muzici kod svojih učenika”

Bahrija Šabanović

Bartolomej STANKOVIĆ je bosanskohercegovački pijanist i docent na katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Magistrirao je klavir u klasi prof. em. Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2011. godine. Nakon akademije u Zagrebu, završio je postdiplomski  studij na pijanističkoj akademiji Steinway Academy u Veroni u klasi Federica Gianella. Klavir je započeo svirati 1997. godine u klasi prof. Bahrije Šabanović u ŠOMO „Avdo Smajlović“ u Visokom. U radu s profesoricom Bahrijom razvila se velika ljubav prema klaviru i muzici. U Sarajevu je 2006. završio Srednju muzičku školu u klasi prof. Angeline Bojović-Pap. Dobitnik je niza nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt „KLAVIR – kroz historiju i građu“. Usavršavao se na seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga kao što su Andrej Pisarev, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Arsen Čarkić, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo.

Održao je solističke koncerte u Austriji, Italiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nastupao je uz pratnju Zeničkog kamernog simfonijskog orkestra i Dubrovačkog simfonijskog orkestra. U aprilu 2013. godine predstavljao je Bosnu  i Hercegovinu na 27. Muzičkom biennalu u Zagrebu, u sklopu projekta EU Inside – Outside, od kada počinje njegovo zanimanje za izvođenje bh. muzičkog stvaralaštva za klavir.  U rodnom gradu Visokom, kao i u niz drugih gradova, do sada je organizirao niz tematskih koncerata posvećenih Bachu, Mozartu, Debussyu i drugim kompozitorima, koji na duhovit i edukativan način približavaju klasičnu muziku široj publici.