Koncert u čast prof. Bahrije Šabanović povodom odlaska u penziju

Ciklus koncerata //Maestro// u saradnji sa ŠOMO “Avdo Smajlović” Visoko Vas poziva na solistički koncert pijaniste Bartolomeja Stankovića u čast prof. Bahrije Šabanović, povodom njenog odlaska u penziju. Na programu koncerta su Sonate za klavir njemačkog kompozitora Ludwiga van Beethovena, a prva od tri odabrane Sonate iz opusa ovog velikog kompozitora, Sonata u C-duru op.53 Waldstein, moći će se po prvi put čuti u Visokom. Publika će moći uživati u izvedbama Sonate u c-molu op.13 Pathetique kao i Sonate u g-molu iz opusa 49. Ove godine, svjetska muzička scena obilježava i 190 godina od smrti velikog njemačkog kompozitora (1770-1827).
Koncert će se održati u ponedjeljak, 06. marta 2017. godine s početkom u 19:30 sati u koncertnoj sali ŠOMO “Avdo Smajlović” u Visokom (ulica Islamovića bb), a ulaz je slobodan. 

Prof. Bahrija (Bakica) Šabanović  rođena je u Pljevljima 1954. godine u Crnoj Gori. Srednju muzičku školu Sarajevo u Sarajevu završila je u dva smjera: teoretski, te smjer solo pjevanje u klasi prof. Dorotee Cesnik Spasić. Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu je također diplomirala na dva odsjeka, na teoretskom, te na odsjeku solo pjevanja u klasi čuvene Brune Špiler 1978. godine. Nakon studija, Bahrija je kao solist opere nastupala u Narodnom pozorištu u Sarajevu u nekoliko opernih postava, a zatim radila kao profesor u Gimnaziji u Ilijašu. Osim pedagoškog rada, ističe se i 15 godina rada na radiostanici Ilijaš kao muzički urednik. Početkom 90ih godina, radi u Visokom kao profesor klavira, solfeggia i hora u Školi za osnovno muzičko obrazovanje “Avdo Smajlović” Visoko. Ostvarila je zapažen pedagoški uspjeh na kantonalnim i federalnim takmičenjima učenika muzike u Bosni i Hercegovini, u kategorijama klavir solo, klavirski duo i horsko pjevanje.


“Ono što me najviše raduje jeste da probudim ljubav prema muzici kod svojih učenika”

Bahrija Šabanović

Bartolomej STANKOVIĆ je bosanskohercegovački pijanist i docent na katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Magistrirao je klavir u klasi prof. em. Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2011. godine. Nakon akademije u Zagrebu, završio je postdiplomski  studij na pijanističkoj akademiji Steinway Academy u Veroni u klasi Federica Gianella. Klavir je započeo svirati 1997. godine u klasi prof. Bahrije Šabanović u ŠOMO „Avdo Smajlović“ u Visokom. U radu s profesoricom Bahrijom razvila se velika ljubav prema klaviru i muzici. U Sarajevu je 2006. završio Srednju muzičku školu u klasi prof. Angeline Bojović-Pap. Dobitnik je niza nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt „KLAVIR – kroz historiju i građu“. Usavršavao se na seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga kao što su Andrej Pisarev, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Arsen Čarkić, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo.

Održao je solističke koncerte u Austriji, Italiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nastupao je uz pratnju Zeničkog kamernog simfonijskog orkestra i Dubrovačkog simfonijskog orkestra. U aprilu 2013. godine predstavljao je Bosnu  i Hercegovinu na 27. Muzičkom biennalu u Zagrebu, u sklopu projekta EU Inside – Outside, od kada počinje njegovo zanimanje za izvođenje bh. muzičkog stvaralaštva za klavir.  U rodnom gradu Visokom, kao i u niz drugih gradova, do sada je organizirao niz tematskih koncerata posvećenih Bachu, Mozartu, Debussyu i drugim kompozitorima, koji na duhovit i edukativan način približavaju klasičnu muziku široj publici.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.