BiHKonaković i Čengić: Izmjenom Zakona spriječiti sukob interesa

Konaković i Čengić: Izmjenom Zakona spriječiti sukob interesa

Članovi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine – Elmedin Konaković (Narod i pravda) iz Doma naroda te Irfan Čengić (Socijaldemokratska partija BiH), zastupnik u Predstavničkom domu, saopćili su na zajedničkoj pres-konferenciji da je danas u proceduru upućen Prijedlog zakona o interventnim izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

S ciljem sprečavanja sukoba interesa, a u okviru borbe protiv korupcije, predložene izmjene nalažu formiranje parlamentarne komisije s 12 članova iz oba doma Federalnog parlamenta kao nadzornog tijela za sprečavanje sukoba interesa u institucijama vlasti.

Naime, sadašnji zakon, iako ne dozvoljava sukob interesa, ne sadrži i mehanizam nadzora kojem ta korupcijska pojava može biti prijavljena, pojasnili su Čengić i Konaković. Komisija čije formiranje predlažu nadomješćivala bi navedeni mehanizam.

Irfan Čengić je inicirao također donošenje budućeg sistemskog reformskog zakona o sprečavanju sukoba interesa koji bi ustanovio nadležnu komisiju, ali čiji članovi ne bi bili parlamentarci već eksperti.

Ovoj Čengićevoj inicijativio pridružio se i Konaković, saopćili su njih dvojica na današnjoj pres-konferenciji.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE