BiHKomšić: Dva najvažnija datuma u historiji BiH su 25. novembar i 1....

Komšić: Dva najvažnija datuma u historiji BiH su 25. novembar i 1. mart

Udruženje generala Bosne i Hercegovine organiziralo je večeras u Sarajevu akademiju povodom Dana državnosti BiH – 25. novembra. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je prisustvovao svečanosti, kazao je da su dva najvažnija datuma u historiji Bosne i Hercegovine – 25. novembar i 1. mart – povezani.

– Jedan bez drugog ne idu. Jedan je prethodio drugom. Da nije bilo 25. novembra, pitanje je kako bi se mogao odvijati 1. mart – istakao je.

Izrazio je zadovoljstvo što je Udruženje generala Armije Republike Bosne i Hercegovine organiziralo akademiju.

– I priliči da taj dan slave osobe koje imaju veze sa borbom za slobodu u Bosni i Hercegovini. Imaju to pravo i tu obavezu – kazao je Komšić.

Ističe da je to grupa ljudi koja ima veliki značaj za sve uspjehe Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom agresije.

– Oni žele da se posvete tome, da na takav način djeluju i da ne zaborave ni ono što je zapravo prethodilo slobodi bosanskohercegovačkog naroda od ‘92. do ‘95. godine – kazao je Komšić.

Predsjednik Udruženja generala Rizvo Pleh poručio je da večeras slave i Dan državnosti Bosne i Hercegovine i Dan Udruženja generala BiH – 26. novembra.

– Skupština našeg udruženja je prije pet godina donijela tu odluku. To je u stvari datum kada je davne 1993. godine nastao čin generala, prvi general Armije Republike Bosne i Hercegovine – kazao je.

Pleh je poručio da se ni u kom slučaju ne smiju zaboraviti bitni datumi u historiji Bosne i Hercegovine.

– Ne smijemo zaboraviti Mrkonjić Grad, kao ni žrtve rata 1941. i 1945., a posebno žrtve agresije na Bosni i Hercegovini, koja je dokazana na svim relevantnim sudovima – zaključio je Pleh.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE