NaslovnicaZanimljivostiKompanija Vir...

Kompanija Virgin Orbit prekinula sve operacije nakon neuspjelog lansiranja satelita

Virgin Orbit, kompanija britanskog milijardera Sir Richarda Bransona, definitivno je prekinula sve svoje operacije i to svega nekoliko mjeseci nakon neuspješne misije.

Kompanija je prodala svu svoju imovinu za 36 miliona dolara, što je svega 1 posto od prošlogodišnje vrijednosti koja je iznosila 3,7 milijardi dolara. U martu je Virgin Orbit saopćio da će smanjiti svoju radnu snagu za 85 posto nakon što nije osigurao novu investiciju, a potom je u aprilu predao zahtjev za zaštitu od bankrota.

Ranije ove godine Virgin Orbit nije uspio obaviti svoje prvo lansiranje satelita s britanskog tla.

Sjedište kompanije, fabriku i opremu kupila je rivalska firma Rocket Lab za 16,1 milion dolara, a modificirani Boeing 747 pod nazivom “Cosmic Girl” prodan je za 17 miliona dolara kompaniji Stratolaunch. Kompanija Launcher Inc je kupila Virginovo postrojenje za lansiranje.

Virgin Orbit je osnovan 2017. godine, no nikad nije postao profitabilan kao javna kompanija. Razvijao je rakete za lansiranje malih satelita te je bio dio Bransonovog carstva koje uključuje aviokompaniju Virgin Atlantic i kompaniju Virgin Galactic za svemirski turizam.

Lansiranje prvog satelita s britanskog tla u januaru bilo je neuspješno. Raketa LauncherOne se odvojila od aviona Cosmic Girl, stigla je u svemir, ali ne i do ciljane orbite.

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.