Kompanija Prevent Visoko učestvuje u projektu „Kupi markicu ne plaćaj participaciju“

Kompanija Prevent Visoko učestvuje u projektu „Kupi markicu ne plaćaj participaciju“

 

Predstavnici kompanije Prevent Visoko posjetili su Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona kako bi se iz prve ruke upoznali sa prednostima i načinom korištenja markica zdravstvenog osiguranja, te dogovorili kupovinu istih za uposlenike ove kompanije.

 

Direktorica Subašić pojasnila je prednosti markice, a najveći benefit osjetilo bi  radno aktivno stanovništvo iz razloga što ta kategorija nije oslobođena plaćanja participacije.

– U praksi to znači da radno sposobno stanovništvo plaća prvi pregled kod ljekara primarne zdravstvene zaštite 2 KM, prvi pregled u konsultativno-specijalističkoj  zdravstvenoj zaštiti plaća se 4 KM, laboratorijski nalazi se kreću u rasponu od 2 KM do 15 KM,  hormomi štitne žlijezde,  UZV 10 KM-15 KM po organu, CT dijagnostika od 50 KM-100KM, magnetna rezonanca 100 KM,  BO dan u bolnici 5KM itd, mamografija, razbijanje kamenca u bubregu,  zatim fizijatrijske usluge, spirometrija – kazala je između ostalog direktorica Subašić.

Dodatno, penzioneri, djeca, RVI i druge kategorije koje su inače oslobođene plaćanja participacije, kupovinom markice ne bi plaćali 1 KM po receptu za lijekove sa Esencijalne liste.