BiHKomisija: Snimati svaku fazu konkursa za prijem novih 200 policijskih službenika

Komisija: Snimati svaku fazu konkursa za prijem novih 200 policijskih službenika

Nakon dužeg perioda Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo provodi konkurs za prijem novih 200 policijskih službenika u ”čin policajac”, s ciljem kapacitiranja nedostajućeg broja policajaca u Kantonu Sarajevo.

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo podržava sve aktivnosti Uprave policije usmjerene na postizanje maksimalne transparentnosti i objektivnosti prilikom provedbe te konkursne procedure.

Stoga je Komisija na sjednici održanoj 13. augusta Zaključkom usvojila određene preporuke prema Upravi policije MUP-a KS, kako bi prilikom testiranja i prijema novih policijskih službenika konkursna procedura bila provedena zakonito i krajnje transparentno, te odabrani najbolji kandidati.

S obzirom na prisutnost COVID-19 oboljenja u vrijeme provođenja testiranja, ukazano je na potrebu da konkursna procedura bude organizovana i provedena na način da se maksimalno poštuju epidemiološke mjere u skladu sa preporukama i odlukama nadležnog štaba.

Nadalje, neophodno je osigurati maksimalnu transparentnost na način da sve faze konkursa trebaju biti otvorene za javnost, medije, nevladin sektor i zainteresovane organizacije, kako domaće tako i međunarodne.

Istaknuto je da je potrebno organizirati prezentacije i izvještavanje o konkretnim mjerama i radnjama koje Uprava policije MUP KS planira poduzeti radi sprječavanja nezakonitosti, nepravilnosti i zloupotreba u toku same konkursne procedure, za predstavnike medija, domaćih i međunarodnih institucija i drugih zainteresovanih strana.

Osim navedenog, Komisija smatra da je potrebno organizovati snimanje – video i tonsko, i to svaku fazu konkursa, a nakon završetka materijale na propisan način arhivirati.

Izražena je čvrsta i neupitna opredjeljenost da aktuelni konkurs bude proveden uz eliminaciju bilo kakvog subjektivnog uticaja na ocjenjivanje kandidata, kao i odlučno sprječavanje svih oblika nepotizma i korupcije.

S obzirom na to da je ocjena fizičkih sposobnosti i morfološkog statusa eliminatorna, radi izbjegavanja bilo kakvog subjektivizma neophodno je video i tonski snimiti proces testiranja morfološkog statusa kandidata, kao i svaku tačku provjeravanja fizičkih sposobnosti kandidata, te ostvareni rezultat istog trenutka javno saopštiti, a što kandidat treba svojim potpisom da potvrdi.

Nadalje, elektronsko testiranje treba organizirati po principu da tek kada kandidat pristupi računaru da mu se tada otvara baza svih ispitnih pitanja. Nakon prijave kandidata, računar-softver samostalno generira test iz baze svih ispitnih pitanja i nasumično izdvaja potrebna pitanja za testiranje. Završetak rada na testu kandidat klikom na odgovarajuće polje označi da ga je okončao, nakon čega mu softver šalje odgovor koliko je bodova osvojio, a nikako da čeka rezultate od komisije.

Smatraju da je iz procesa testiranja kandidata potrebno eleminisati bilo koji vid subjektivizma i neophodno je utvrditi odgovornog službenika za svaku fazu procesa (tačku) na kojoj se provode aktivnosti testiranja, a po potrebi uraditi i obavezujuće uputstvo šta treba da radi svaki član komisije na svojoj radnoj tački, i ništa izvan toga.

Također, potrebno je izraditi pitanja za eventualni drugi test ili intervju, te provođenje tog segmenta testiranja metodološki uraditi na isti način kao što je naznačeno za prvi test. Intervju se sastoji od razgovora sa kandidatom u trajanju do 10 minuta, gdje članovi Komisije kandidatu postavljaju ukupno do pet pitanja, s tim da se svim kandidatima ne moraju postaviti ista pitanja.

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo će u skladu sa svojim nadležnostima nastaviti sa praćenjem provedbe samog toka konkursne procedure, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Visoko.co.ba / Redakcija


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE