Komemorativna sjednica za Hidajeta Bučuka

ODRŽANA KOMEMORATIVNA SJEDNICA POVODOM SMRTI HIDAJETA BUČUKA – DOBITNIKA „ZLATNOG LJILJANA“

U Velikoj sali Općine Visoko danas je održana komemorativna sjednica za Hidajeta Bučuka – dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”. Komemoraciji je, osim članova porodice, prisustvovao veliki broj saboraca, predstavnika boračkih Udruženja, dobitnika najvećih ratnih priznanja, te prijatelja, saradnika i sugrađana rahmetli Hidajeta.

Hidajet Bučuk je rođen 22. 7. 1963. godine u Visokom. Nakon duge i teške bolesti na ahiret je preselio u srijedu, 7. 2. 2018. godine.

Slika 1

Slika 2

U septembru 1992. godine stavio se na raspolaganje SJB Visoko i raspoređen je u bataljon Specijalne policije kao komandir Prve čete Moštre. Na toj dužnosti bio je do 1993. godine kada prelazi na dužnost zamjenika komandanta Prvog posadnog bataljona.

Za ispoljenu ličnu hrabrost i požrtvovanost u toku odbrane od agresije, Generalštab Armije RBiH 1994. godine dodjeljuje mu najveće ratno priznanje “Zlatni ljiljan”.

U ime izvršne i zakonodavne vlasti Općine Visoko, predsjedavajući Općinskog vijeća prof. Bajro Fejzić, je istakao da posebnu zahvalnost moramo odati najhrabrijima koji su bili tu onda kada je bilo najpotrebnije i odbranili našu domovinu od agresije i na taj način svoja imena zlatnim slovima ugravirali u historiju općine Visoko i države Bosne i Hercegovine.

Slika 3

Istakao je da će sjećanje na rahmetli Hidajeta zauvijek čuvati oni koji su ga poznavali, u čijim srcima će ostati upamćen kao otvoren, neposredan, susretljiv i, iznad svega, skroman i hrabar čovjek, uvijek spreman da pomogne svojoj porodici i društvenoj zajednici.

Prof. Fejzić je podsjetio na ratni put rahmetli Hidajeta, koji se odmah, u historijski najtežem i najkrvavijem trenutku za opstojnost naše domovine, u punom kapacitetu stavio na dispoziciju i, zajedno sa svojim saborcima, uspješno izvršio sve najteže i najkompleksnije ratne zadatke, te dao nemjerljiv doprinos u odbrani visočke općine i države Bosne i Hercegovine, kao multikulturalne i multikonfesionalne države svih naroda koji u njoj vijekovima žive.

Slika 4

Prisutnima na komemoraciji se obratio i gosp. Ferid Provalić – predsjednik UDNRP-a općine Visoko, koji se, u ime Udruženja i svih saboraca, na dostojanstven način oprostio od rahmetli Hidajeta, podsjetivši kako je uspješno odgovorio na mnogobrojne ratne izazove, u kojima se istakao hrabrošću i smislom za organizaciju prilikom borbenih dejstava.

Podsjetio je i na teško ranjavanje rahmetli Hidajeta, u Vratnici 1992. godine, nakon kojeg se oporavio i nastavio ratni put, za koji je odlikovan najvećim ratnim priznanjem „Zlatnim ljiljanom“.

Slika 5

Telegram saučešća uputio je i Ministar za boračka pitanja Vlade ZDK Fahrudin Čolaković, u kojem se, između ostalog, navodi: „Smrt svakog borca je istovremeno gubitak i za zemlju koju su branili u njenim najtežim godinama, naročito kada se radi o borcu koji je u toj borbi iskazao naročitu hrabrost i požrtvovanje, kao što je rahmetli Hidajet“.

Slika 6

Nakon komemorativne sjednice u Velikoj sali, u Maloj sali Općine Visoko je upriličen prijem za članove porodice i predstavnike boračkih Udruženja.    

Dženaza polazi danas (četvrtak, 8. februara) poslije ikindije namaza u 14:45 ispred džamije u Porječanima, a obavit će se na mezarju Piskavice-Porječani.

Slika 7

Slika 8

Slika 9

Press Općine Visoko