Kako objašnjavaju nutricionisti, postoji jasna povezanost između konzumiranja proteina i procesa mršanja.
“Protein pruža trajnu energiju i stabilan nivo šećera u krvi što pomaže uspješnijem gubitku masnoće bez ograničenja”, tvrdi nutricionistkinja Adiana Castro za Parade.
Protein je najzasitniji makronutrijent jer pomaže da se duže održi osjećaj sitosti i smanji želja za nezdravim grickalicama. Također, proteini podržavaju održavanje išićne mase i regulaciju hormona povezanih sa apetitom poput GLP-1 i peptita YY što može smanjiti potrebu za hranom.
Dijetetičarka Elizabeth Huggins savjetuje ravnomjerno raspoređivanje proteina tokom dana kako bi se što bolje upravljalo osjećajem gladi. Količina proteina koju treba unositi zavisi o individualnim potrebama, ali je opće pravilo konzumirati barem jedan gram proteina po kilogramu idealne težine.
“Za većinu osoba lakše je ciljati na jedan gram proteina po kilogramu idealne težine”, tvrdi dijetetičarka Anika Christ.
Kako bi unos proteina bio jednostavniji, preporučuje se da se započne s porcijama veličine dlana uz svaki obrok, a da se po potrebi i to povećava. Nutricionistkinje preporučuju da prirotitet budu nutritivno bogati izvori proteina, poput leća, slanutka, graha i tofua.
Od životinjskih proteina savjetuju ribu, plodove mora, nemasno meso, jaja i grčki jogurt. Također, jako bitna je obrada hrane, tačnije konzumiranje manje prerađenih proteina poput svježeg mesa. Osim toga, hranjive tvari poput vlakana i nezasićenih masti također pomažu u osjećaju sitosti i povezane su sa gubitkom kilograma.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.