NaslovnicaZanimljivostiKoliko koraka...

Koliko koraka dnevno je potrebno napraviti da bi produžili svoj životni vijek

Prema istraživanju UMass Amherst objavljenom ovog mjeseca, popularni cilj od 10.000 koraka možda nije savršen broj za svakoga za postizanje dugovječnijeg života.

U analizi 15 različitih studija na četiri kontinenta objavljenoj u The Lancetu ovog mjeseca, istraživači su otkrili da odrasli mlađi od 60 godina mogu imati koristi od bilo kojeg broja između 8.000 i 10.000 koraka dnevno za poboljšanu dugovječnost.

Kod odraslih ljudi starijih od 60 godina dugovječnost se stabilizira na oko 6.000 do 8.000 koraka dnevno.

Istraživači su otkrili 40-53 posto manji rizik od rane smrti kod učesnika studije koji su hodali u prosjeku minimalno 5.800 koraka dnevno u odnosu na učesnike koji su u prosjeku napravili 3.500 koraka.

Još jedno zanimljivo otkriće: ni brzina hodanja nije napravila veliku razliku, primjećuju istraživači. Sve dok ste unutar raspona koraka, rizik od prerane smrti je smanjen.

Popularni cilj od 10.000 koraka dnevno iako može pružiti zdravstvene prednosti, istovremeno može biti nerealan za prosječnu osobu.

“Glavni zaključak je da postoji mnogo dokaza koji sugeriraju da je čak i malo više kretanja korisno, posebno za one koji rade vrlo malo aktivnosti”, kaže voditeljica istraživanja Amanda Paluch u saopštenju za javnost koje je izdao UMass Amherst.

Ukratko, 10.000 koraka nije dovoljan za produženi životni vijek. Svaki dodatni pokret pomaže.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.