Lokalne TemeKoliko je Visoko izgubilo stanovnika od 2013. godine?

Koliko je Visoko izgubilo stanovnika od 2013. godine?

Poređenjem posljednjih zvaničnih podataka i popisa stanovništva iz 2013. godine, procjena je da Bosna i Hercegovina ima 3,3 miliona stanovnika, što znači da se broj stanovnika od 2013. smanjio za više od 152.300 ili 4,31 posto.

To su zvanični podaci entitetskih zavoda, iako su neke procjene da je naša zemlje od 2013. do danas ostala bez mnogo većeg broja stanovnika.

Procjenu broja stanovnika za svaku općinu i grad uradili smo poređenjem posljednjih podataka entitetskih statističkih zavoda i državne agencije za statistiku s podacima dobijenim popisom stanovništva 2013. Posljednji podaci su oni koji se odnose na, naglašavamo, procijenjeni broj stanovnika iz 2021. Uporedili smo i procijenjeni broj stanovnika 2021. i procijenjeni broj stanovnika 2020. u svakoj općini i gradu.

S obzirom na to da je riječ o procijenjenom broju stanovnika, to znači da je to približni, a ne potpuno tačan broj. Taj broj može biti nešto veći ili manji od navedenog. Pregled podataka je napravljen od kantona, odnosno regije koja je izgubila najviše stanovnika do kantona, odnosno regije koja je izgubila najmanje stanovnika, odnosno one koja je imala povećanje broja stanovnika – to je slučaj samo u Kantonu Sarajevu.

Kada je Visoko u pitanju, prema procjeni broja stanovnika do 30. juna 2021. godine, naš grad je imao 38.670 stanovnika, dok je prema procjeni godinu dana ranije, taj broj iznosio 39.095. Prema tome, razlika u broju stanovnika iznosila je 425 ili smanjenje za 1,09 posto, a ako gledamo razliku broja stanovnika do 30. juna 2021. godine i popisa stanovništva iz 2013. godine, onda je taj procenat značajno veći – 3,18 posto, pošto je Visoko u tom periodu “izgubilo” 1.268 stanovnika.

Visoko.co.ba/Klix


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE