NaslovnicaPreporukaKoliko je sig...

Koliko je sigurna kupovina namirnica u prodavnicama: Ovo su mjere opreza

Dobro je znati

Još postoje brojna pitanja na koja nas zanimaju odgovori kada je u pitanju kupovina namirnica za vrijeme pandemije koronavirusa.

 

Jasno je da nas je većina u kući i da smo smanjili socijalni kontakt kako bi zaustavili širenje virusa, pa koliko je sigurno ići u prodavnicu? Najvažnije je ne doći u kontakt sa zaraženom osobom i tu su najvažnije mjere socijalnog distanciranja i zaštite. Pazite na razmak i po mogućnosti nosite masku i rukavice.

 

U prodavaonicama se na ulazima nalaze sredstva za dezinfekciju kojima morate očistiti ruke. Obavezno operite ruke kad se vratite kući i nakon raspakiravanja namirnica. U međuvremenu ne dirajte lice rukama.

 

Smije li se naručivati dostava?

Namirnice nisu rizik, rizik je kontakt s prodavačem/dostavljačem. Danas većina dostavljača nudi bez kontaktnu dostavu pa i to iskoristite.

 

Trebaju li se čistiti limenke, vrećice, kutije nakon povratka kući?

„Na osnovu onoga što danas znamo, nije obavezno“, izjavio je Ben Chapman, ljekar i profesor za sigurnost hrane. No ako čete se zbog toga osjećati sigurnije, svakako dezinficirajte sve što unesete u kuću.

Ono što on smatra obaveznim je pranje ruku nakon što ste dodirivali namirnice jer je to najsigurniji način sprečavanja širenja virusa.

Operite ruke kad uzmete, naprimjer gljive. Operite ruke nakon što operete njih i prije nego ćete dirati drugu namirnicu. I to stalno ponavljajte.

 

Šta sa svježim namirnicama?

Za sad ne postoje dokazi da se virus širi putem površine takvih namirnica, ali ipak postoji i podatak da on može živjeti na njima, prema pisanju studije koja se bavila respiratornim virusima. Chapman naglašava da su šanse za kontak s virusom na ovaj način jako male.

Perite dobro namirnice, perite dobro ruke!

 

Kako prati svježe namirnice?

Perite ih ispod mlaza hladne vode, kaže Amnda Deering, specijalist za hranu: „Vidim puno uputa da se pere sapunom i vodom jer se tako peru i ruke no prema izvješćima to nije tako. Preporuka je korištenje četke za pranje povrća i voća koje imaju tvrđu površinu i to samo vodom. No, ne zaboravite dobro sapunom oprati tu četku nakon svakog korištenja.

 

Hoće li kuhanje ubiti virus?

Da je kraća verzija odgovora. Prema preporukama dovoljna je temperatura od oko 65 stepeni i nekoliko minuta. Ipak, nije na odmet prethodno oprati namirnice.

 

Hoće li zamrzavanje namirnica ubiti virus?

Zamrzavanje svježih namirnica u svrhu uništavanja virusa nije najbolja metoda, posebno ako uzmemo u obzir da se u laboratoriju virus zamrzava kako bi se očuvao, ističe Chapman. No, ako zamrzavate hranu vjerovatno ju i čistite i kuhate, a to su dva sigurna načina za zaštitu.

 

Što ako sam rizična skupina, trebam li kupovati proizvode koji si prethodno zapakirani?

„Potrošači kojima je imunitet ugrožen bi trebali razmisliti o kupovini zapakiranog voća i povrća te malo povećati oprez i namirnice kuhati prije konzumacije“, ističe Deering, prenosi Raport

Visoko.co.ba/6yka.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.