Koliko je glupa muzika koju slušate?

718

Poznato je da muzika koja dominira top listama nije posebno duboka i smislena, ali nova studija ide i korak dalje. Naime, pokazuje da su tekstovi pop, rock i country pjesama u posljedjnjih nekoliko godina pratile trend – zaglupljivanja.

Andrew Powell-Morse analizirao je fond riječi ili nivo čitanja 225 pjesama koje su tri ili četiri sedmice bile na broju jedan Billboardove liste. On ističe da istraživanjem nije ulazio u značenje ili metaforiku pjesama, pa ni to kako je izvođač vezan za tu pjesmu, a rezultati su jasni.

Samo tokom 2014. godine nivo pjesama, odnosno fond riječi je na nivou sedmogodišnjag djeteta, i u konstantnom je padu.

 

Najveći rang drži country muzika sa nivoom od 8 i po dok su pop i rock izjednačeni na nivou 8.

Powell – Morse to tumači tako što u country muzici nema toliko ponavljanja riječi poput “oh” i “yeah” koje se u rocku i popu ponavljaju i po desetine puta. Slogovi također imaju veliku ulogu: Country muzika občno u pjesmama ima riječi poput  “Hallelujah” i “cigarettes”, baš kao i pominjanje podugih imena mjesta kao što su Cincinnati, Louisville, Mississippi i Louisiana.

Za neke individualce, nivo čitanja odnosno fond riječi postaje još sramniji.

Eminem je na vrhu, i “šiša” Beyonce sa godinu i po, dok je Nickelback prema ovom istraživanju „pametniji“ od Foo Fightersa.

Pop superstar Mariah Carey je „pametnija“ od Lady Gage i Katy Perry, dok je na dnu te ljestvice pjesma “Boom Boom Pow” Black Eye Peasa, a koja je na nivou šestogodišnjeg djeteta.

 

Powell-Morse je pronašao i korelaciju između prosječnog broja riječi u pjesmama, otkrivši da su pjesme sa manjim brojem riječi na vrhu liste baš kao i one duže.

Kraljica countryja Carrie Underwood je na vrhu tih listi, sa prosjekom od 300 riječi u pjesmi i nivoom fonda riječi od 8,7 godina. Možda najmanje iznenađenje je  Kanye West, koji čini se govori mnogo, bez da je išta rekao.

 

Komentari

komentara