NaslovnicaZanimljivostiKoliko je glu...

Koliko je glupa muzika koju slušate?

Poznato je da muzika koja dominira top listama nije posebno duboka i smislena, ali nova studija ide i korak dalje. Naime, pokazuje da su tekstovi pop, rock i country pjesama u posljedjnjih nekoliko godina pratile trend – zaglupljivanja.

Andrew Powell-Morse analizirao je fond riječi ili nivo čitanja 225 pjesama koje su tri ili četiri sedmice bile na broju jedan Billboardove liste. On ističe da istraživanjem nije ulazio u značenje ili metaforiku pjesama, pa ni to kako je izvođač vezan za tu pjesmu, a rezultati su jasni.

Samo tokom 2014. godine nivo pjesama, odnosno fond riječi je na nivou sedmogodišnjag djeteta, i u konstantnom je padu.

 

Najveći rang drži country muzika sa nivoom od 8 i po dok su pop i rock izjednačeni na nivou 8.

Powell – Morse to tumači tako što u country muzici nema toliko ponavljanja riječi poput “oh” i “yeah” koje se u rocku i popu ponavljaju i po desetine puta. Slogovi također imaju veliku ulogu: Country muzika občno u pjesmama ima riječi poput  “Hallelujah” i “cigarettes”, baš kao i pominjanje podugih imena mjesta kao što su Cincinnati, Louisville, Mississippi i Louisiana.

Za neke individualce, nivo čitanja odnosno fond riječi postaje još sramniji.

Eminem je na vrhu, i “šiša” Beyonce sa godinu i po, dok je Nickelback prema ovom istraživanju „pametniji“ od Foo Fightersa.

Pop superstar Mariah Carey je „pametnija“ od Lady Gage i Katy Perry, dok je na dnu te ljestvice pjesma “Boom Boom Pow” Black Eye Peasa, a koja je na nivou šestogodišnjeg djeteta.

 

Powell-Morse je pronašao i korelaciju između prosječnog broja riječi u pjesmama, otkrivši da su pjesme sa manjim brojem riječi na vrhu liste baš kao i one duže.

Kraljica countryja Carrie Underwood je na vrhu tih listi, sa prosjekom od 300 riječi u pjesmi i nivoom fonda riječi od 8,7 godina. Možda najmanje iznenađenje je  Kanye West, koji čini se govori mnogo, bez da je išta rekao.

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.