NaslovnicaPreporukaKolektivnom i...

Kolektivnom izložbom “Novi talasi” u Historijskom muzeju BiH otvoren Pop Art Festival

Šesti Pop Art Festival, u organizaciji udruženja Pogon, otvoren je sinoć u Historijskom muzeju BiH, kolektivnom izložbom bosanskohercegovačkih umjetnika i umjetnica “Novi talasi”.

Umjetnice i umjetnici čiji radovi čine postavku izložbe “Novi talasi“”odabrani su putem javnog poziva, a dostavljene prijave razmotrio je tročlani žiri u čijem su sastavu bile Elma Hodžić i Claudia Zini te Bojan Hadžihalilović.

Postavka “Novi talasi” na jednom mjestu okupila je mlade vizualne umjetnike i umjetnice različitih senzibiliteta, koji u svojim praksama kroz različite medije analiziraju i promišljaju društvenu stvarnost. U okviru izložbe “Novi talasi” predstavljeni su radovi Alme Gačanin, Ane Naletilić, Ensara Hadžića, Harisa Kusturice, Ilde Halilčević, Irme Bajramović, Kemila Bektešija, Ljubomira Todorovića, Milenka Bogdanovića, Milice Bilanović, Rebeke Abdagić i Vildane Hermann. Kustosica izložbe je Adna Muslija.

Izložba je otvorena performansom umjetnice Alme Gačanin pod nazivom “Ja ću raditi šta ja hoću #3: How well did you perform today?”. Alma Gačanin prolašena je i dobitnicom Nagrade za najboljeg mladu umjetnicu koju dodjeljuje Pop Art Festival. Osim novčane nagrade u vrijednosti od 1.000 KM, Alma Gačanin nagrađena je i samostalnom izložbom u Galeriji savremenih umjetnosti Manifesto. Izložba je otvorena do 25. septembra, a svi zainteresirani je mogu posjetiti svakim danom od 9 do 19 sati.

U srijedu, 21. septembra, u 20 sati u Galeriji BKC-a održati će se i poseban koncertni performans “Double Entendre” u izvedbi pijaniste Adisa Sirbubala i vizuelnog umjetnika Enisa Čišića. Ulaznice za ovaj događaj mogu se kupiti online putem sistema za prodaju ulaznica Kupi Kartu, kao i na svim prodajnim mjestima kupikartu.ba po cijeni od 15 KM.

Za sve posjetitelje i posjetiteljke ovog događaja, bh. pijanista Adis Sirbubalo izvesti će kompozicije sa svog prvog solo albuma “Sevdah na distanci”, kojeg čine tradicionalne i autorske kompozicije. Bh. vizuelni umjetnik Enis Čišić za ovu priliku kreirao je animacije koje će, sinhronizovane s muzikom Sirbubala i specijalnim svjetlosnim konceptom, oživjeti prostor Galerije BKC-a te pružiti sofisticirano audio-vizuelno iskustvo.

Pop Art Festival finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Prijatelji festivala: Evropska unija, Bosanski kulturni centar, Historijski muzej BiH, JU Centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, Kino Meeting Point, Alaj Print, Obojena klapa i Jazzbina Sarajevo.

Više informacija o Pop Art Festivalu možete pronaći na Facebooku i Instagramu.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.