Često se savjetuje da bi trebalo izbaciti iz ishrane zasićene masti, so i šećer. Ipak, nutricionisti kažu da nije dovoljno samo izbjegavati ono što je loše, već se morate pobrinuti i da unosite dovoljno namirnica koje su dobar izvor važnih nutrijenata.
Među najvažnijim nutrijentima su omega – 3 masne kiseline, kojih često ne unosimo dovoljno. U pitanju su esencijalne masne kiseline koje imaju važnu ulogu u organizmu, smanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, podstiču izgradnje, ćelija mozga, a uz to štite i od bolesti srca i krvnih sudova, određenih tipova kancera, pa čak i slabljenja pamćenja izazvanog starenjem, pišu Novosti.rs.
Preporučuje se da oko dva posto ukupnog kalorijskog unosa u toku dana bude omega – 3 masnih kiselina, što bi bilo oko dva grama, za ishranu od 2.000 kalorija dnevno.
Orasi
Samo 30 grama oraha (oko šolje) sadrži oko 2,5 grama omega-3 masnih kiselina, što orahe čini jednim od najboljih izvora ovog esencijalnog nutrijenta. Uz to, ova količina jezgra oraha sadrži i oko četiri grama proteina i oko dva grama vlakana, tako da je ovo voće odličan izbor za užinu u toku dana.
Bundeva
Poznata po visokom sadržaju zdravog beta-karotena, bundeva je bogata i omega-tri mastima. Šolja pirea od bundeve ima oko 50 miligrama omege-3 masnih kiselina.
Sjeme lana
Dve supene kašike mljevenog sjemena lana imaju oko 3,4 grama omega-3 masnih kiselina. Uz to, sjeme lana je i dobar izvor vlakana, što je razlog više da sjeme lana dodate u salate, kaše, jogurt ili smutije.
Mahunarke
Ne samo što su odličan izvor proteina, već recimo 200 grama tofua ima oko 1,2 grama omega-3 masti, dok šolja graha ima jedan gram (što je polovina dnevnog unosa).
Jaja
Sadrže 13 vitamina i minerala i visokokvalitetne proteine, kao i omega-3 masne kiseline, a jedno kuhano jaje ima samo 70 kalorija.
Masna riba
Losos i tuna su među najboljim i najzdravijim izvorima omega-3 masnih kiselina
radiosarajevo.ba/visoko.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.