ZanimljivostiKoje su najčešće greške zbog kojih niste zadovoljni okusom turske kafe koju...

Koje su najčešće greške zbog kojih niste zadovoljni okusom turske kafe koju ste pripremili

Ukoliko niste zadovoljni okusom turske kafe koju ste pripremili, trebate obratiti pažnju na nekoliko detalja prilikom kuhanja.

Najbitnije je da je mješavina kvalitetna i na njoj ne trebate štedjeti. Vodu na početku ne trebate čekati da proključa, prije vrenja je sklonite s ringle. Dio vode sipa se u fildžan, a u ostatak se dodaje kafa.

Promiješajte da nema grudvica i vratite na ringlu. Tik pred vrenje je opet sklonite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Ponovo je vratite na šporet i sačekajte da provri.

Kada je sklonite s ringle, sačekate nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Nakon toga možete poslužiti kafu.

Najčešće greške koje kvare okus turske kafe su:

  • Previše je miješate
  • Dozvoljavate da kafa prilikom kuhanja nekoliko puta dođe skroz do vrha džezve
  • Šećer dodajete nakon što ste skuhali kafu. Trebate ga nasuti dok je voda u džezvi hladna.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE