Problemi sa crijevima mogu se pojaviti na mnogo različitih načina. Gas, nadutost, zatvor, dijareja i refluks samo su neki od simptoma, a pretjerano konzumiranje određenih namirnica ih može još više pogoršati.
Čips je prvi na listi namirnica koje biste trebali pažljivo konzumirati. Sadrži veliku količinu ugljikohidrata i to dovodi do nadimanja i gasova. Čips se također sporije probavlja zato što se prži. Hrana bogata masnoćom poznata je i po tome što uzrokuje žgaravicu.
Možda će vas iznenaditi podatak da žvakaća guma može utjecati na probavni trakt. Mnoge vrste žvaka se prave od šećernih alkohola, koje tijelo ne može u potpunosti probaviti.
Rafinirani šećer, koji se nalazi u slatkišima, također može predstavljati problem. Istraživanja su pokazala da on uzrokuje upalu crijeva, što dovodi do niza problema, uključujući neravnotežu korisnih crijevnih bakterija i metaboličku disregulaciju.
Naravno, ne možemo se u potpunosti odreći konzumiranja šećera, ali možete se odlučiti za zdravije varijante. Jedite voće umjesto slatiša i smanjite količinu šećera koju dodajete u kafu.
Kupus je poznat po tome što uzrokuje probavne smetnje sa simptomima kao što su nadutost, grčevi i gasovi. To je zato što sadrži rafinozu. U ovu grupu povrća spada i grah.
Obratite pažnju i na konzumiranje ljutog sosa. Kapsaicin mu daje poseban okus, ali uzrokuje nuspojave poput refluksa kiseline i grčeva u želucu. Ukoliko već imate problema s radom crijeva, najbolje je preksočiti sve oblike začinjene hrane, uključujući ljuti sos i salsu.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.