SportDržavni TimKod nas nije pad, nego raspad sustava

Kod nas nije pad, nego raspad sustava

Svaka nogometna reprezentacija ima pad, ali kod nas nije pad nego raspad sistema, rekao je Marko Topić, bivši reprezentativac BiH, gostujući u emisiji Plenum.

On je, komentirajući posljednja dešavanja oko bh. reprezentacije, kazao da smo, po svemu prikazanom, odradili najgore kvalifikacije dosad.

“Vidimo svi po rezultatima, koliko smo utakmica izgubili, i protiv kojih protivnika gubimo, svake tri-četiri utakmice je novi selektor”, kaže Topić.

Ključni problem je to što Petevu nije produžen ugovor, kaže Topić, istaknuvši kako se u reprezentaciju ne pozivaju oni najbolji.

“Igrači su zbunjeni, svaki trener donosi neke svoje ideje. Svaki put dolazi četiri-pet novih pomoćnika. U reprezentaciju se trebaju pozivati igrači koji su najbolji. Selektor poziva Hamulića, čovjek ne daje golove i ne asistira. Ziljkić niti ima gol niti asistenciju. Ne mogu shvatiti da Bilbija uopće ne dobiva šansu. Treba zvati one koji igraju klubovima”, naveo je.

Topić je naglasio da u Nogometni savez BiH mogu ući samo oni koji su politički podobni.

“Po kojoj je proceduri Misimović sportski direktor, na koji se to konkurs prijavio. Pravila nisu ista za sve. Nikad nije objavljen konkurs. Smijenili smo tri selektora, je li se ijedan pomoćnik javio na konkurs. Mislim da nije”, kategoričan je Topić.

Adnan Džemidžić, v.d. generalnog sekretara NSBiH, navode ukrajinskih medija da naši igrači plaćaju 20.000 eura za poziv u reprezentaciju odbacio je kao neistinite.

“Sami znate koliko je danas neistina koje se plasiraju. Niti smo mi slaba reprezentacija – svim ekipama se dešava pad, niti se kome daju neki iznosi novca za pozivanje u reprezentaciju. Poziv je sveta stvar. To će biti dodatni motiv našim igračima. Nećemo dozvoliti da bilo ko umanjuje značaj onoga što je dosad uradila bh. reprezentacija. Moramo se izdići i zbiti redove. Ovim se nastoji unijeti nemir”.

Sportski novinar Edin Isanović smatra kako se selektor bh. nogometne reprezentacije treba suočiti sa stvarnošću, a ne uljepšavati stvari.

“Njegova gol-razlika je 4-11, ima tri poraza i jednu pobjedu. Treba izvući neke pouke. Uzroci pada posljednjih kvalifikacija – prvi korak koji je pogrešno napravio Izvršni odbor je odlazak Peteva, koji je u jednom teškom trenutku došao i izborio grupu A Lige nacija. Tri selektora u deset utakmica pokazuje neozbiljnost, da su ishitrene odluke Nogometnog saveza. U deset utakmica pozvan je 41 igrač, tu se nije znao ni ko šta radi. Igrači su izgubljeni, ne znaju šta se dešava. Do marta treba malo podići atmosferu, da se napravi kostur ekipe”, poručio je on.

Treba sve da učinimo da do marta definišemo jasan spisak koji su to momci koji mogu i žele da iznesu kvalifikacije, poručio je selektor reprezentacije BiH Savo Milošević.

“Najveći problem ovih kvalifikacija su tri promjene selektora. Ali ja sam morao lično da se uvjerim ko šta može, jer jedino je teren mjerilo. U skladu s tim, ne samo Hamulić, su momci igrali. Trudili smo se da se u novonastaloj situaciji dobro adaptiramo i izvučemo maksimum. Dobili smo neke momke, na koje nije niko računao”.

federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE