NaslovnicaBiHKoaliciona po...

Koaliciona popuštanja – Izetbegović: Čović je upravu, treba riješiti gubitaše

Čelnici SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, razgovarali su jučer o krizi novoformirane Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Izetbegović se slaže sa zahtjevima čelnika HDZ-a BiH o hitnom imenovanju novih uprava u javnim poduzećima Aluminij i Elektroprivreda HZHB, te najavljuje da će o tome sutra razgovarati i sa Željkom Komšićem, čelnikom stranke Demokratske fronte, koja je dio vlasti u ovom entitetu.

Zbog neslaganja kada je riječ o imenovanjima u javnim poduzećima, ministri iz HDZ-a BiH odbijaju prisustvovati sjednicama Vlade Federacije. Ukoliko se to pitanje ne riješi, upitan je opstanak koalicije koju čine SDA, HDZ BiH i DF Željka Komšića, kaže Dragan Čović.

“Onda ćemo imati ono što smo danas svi prepoznali da imamo – blokadu sustava u Federaciji. To znači da nemamo izvršnu vlast u Federaciji. To će značiti to”, smatra Čović.

“Gospodin Čović ima jedan opravdan zahtjev koji uporno ponavlja, a to je hitna sanacija situacije u preduzećima Aluminij i Elektroprivreda. Ta dva preduzeća napravila su velike gubitke u Hercegovini”, napominje Izetbegović.

Strah da se kriza ne prelije

Čović očekuje da će za dva-tri dana Vlada Federacije BiH imenovati nove upravljačke strukture u firmama poput Aluminija Mostar i Elektroprivrede HZHB. U protivnom, ako izostane dogovor među strankama što čine koaliciju, najavio je, neće biti ni izvršne vlasti Federacije BiH, odnosno Vlade. Ipak vjeruje, kako je rekao novinarima, da do goreg scenarija neće doći i da će koalicioni partneri postići dogovor.

Upitan je li mu dosadilo da “vadi kestenje” između HDZ-a i DF-a, zamjenik predsjednika SDA Izetbegović je odgovorio da mu “nije teško ništa što će voditi boljim odnosima u Federaciji BiH”.

Po Izetbegoviću, svi moraju praviti kompromise i nastaviti sa realizacijom dogovora ukoliko se želi održati koalicija u Federaciji BiH. Zato ne vjeruje, kako je dodao, da će se Demokratska fronta “ponašati iracionalno”.

Novinarima se obratio i Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji ne vjeruje da će se kriza s federalnog nivoa preliti i na državnu vlast. Za razliku od njega, Čović smatra da se ta kriza već osjeća i na državnom nivou.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.