NaslovnicaBiHKoaliciona kr...

Koaliciona kriza dodjele fotelja u javnim preduzećima se prelijeva i u Parlament FBiH

Kriza u vezi s konceptom imenovanja u javnim preduzećima, koja je dovela do otvorenog sukoba između koalicionih partnera SDA, HDZ-a i DF-a u Federalnoj vladi, prelila se i u Parlament FBiH. Dok šefovi klubova opozicionih stranaka kritiziraju ponašanje izvršne vlasti, čelnici klubova stranaka koje čine vlast izražavaju ogromnu dozu zabrinutosti za opstanak koalicije.

Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a, druge najjače stranke u FBiH, ističe da se i sada imenovanjem, praktično, paralelnih nadzornih odbora u “Aluminiju” i „Elektroprivredi HZHB” vidi da stranke na vlasti vode “golu borbu za fotelje”.

Drugi plan

– Od konstituiranja Vlade izvršna vlast se ničim ozbiljno nije bavila osim raspodjelom izbornog plijena. Odluke koje su bitne za građane i sve ono što su obećali stavljene su u drugi plan. Također, stranke na vlasti pokazuju svu neozbiljnost i neorganiziranost. Suštinski su suprotstavljeni stavovi, ali ne u političkom smislu koliko u podjeli izbornog plijena – rekao je Beganović.

Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Elvir Karajbić kazao je da se aktuelna parlamentarna većina isključivo opredijelila za borbu za fotelje.

– Nije dobro za građane FBiH da Vlada praktično ne funkcionira – kazao je Karajbić.

parlamentarci fbih

S druge stranke, šef Kluba DF-a Dženan Đonlagić napomenuo je da su posljednji potezi ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Reufa Bajrovića u potpunosti u skladu sa zakonom, dok su “odluke koje su donesene preglasavanjem DF-ovih ministara potpuno nelegalne”.

– Očekujem da će koalicioni partneri koji učestvuju s nama u Vladi FBiH shvatiti da je ovo na čemu DF insistira dobro i za njih te da se Vlada treba vratiti u okviru svojih nadležnosti – kazao je Đonlagić.

Podjela resursa

Šef Kluba SDA Ismet Osmanović cijeni da Vlada FBiH od svog imenovanja do danas još nije uspjela uštimati međusobne odnose.

– Kada je riječ o pitanjima resursa, javnih preduzeća i upravljačkih prava, mogu reći da je bilo očekivano da će nova politička stranka DF imati određene zahtjeve koji idu u pravcu da zadrži veći utjecaj na interesne sfere koje su oni sebi postavili – kazao je Osmanović.

Čavara: Ako ovo ne ide, ide nešto drugo

Predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara, komentirajući krizu u Vladi, rekao je da bi volio da se što prije sinhronizira rad svakog ministra te da svi moraju poštovati određene norme ponašanja.

– Nedopustivo je da član Vlade ne poštuje odluke koje su donesene sukladno Poslovniku o radu. Vjerujem da će ti problemi u dogledno vrijeme biti riješeni. Ako ne bude bilo moguće složiti odnose, onda neka bude po onoj: Ako ide – ide, ako ne ide – onda ide nešto drugo – rekao je Čavara.

Većinu spasili SBiH i BPS

Parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, koju čine SDA, HDZ BiH i DF, na jučerašnjoj vanrednoj sjednici posvećenoj prijedlogu srednjoročne strategije poljoprivrednog sektora u FBiH 2015. – 2019. godine doslovno je spasilo šest poslanika iz SBiH i BPS-a!

Zahvaljujući rukama ovih šest poslanika, vladajuće stranke uspjele su jedva namaknuti minimalnih 50 od ukupno 98 glasova kako bi bila usvojena navedena strategija. Ukupno 18 prisutnih poslanika SBB-a i SDP-a iz principijelnih razloga, ali i zbog brojnih manjkavosti strategije, bilo je protiv, odnosno suzdržani. Iz klubova SBB-a i SDP-a jučer su kritizirali vladajuće stranke zbog sazivanja sjednice Doma smo zbog jedne tačke dnevnog reda, odnosno poljoprivredne strategije, koja je Domu upućena bez obavljene javne rasprave.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.