Ko u Arnautovićima spaljuje i koristi kao energent za zagrijavanje opasne materije poput, kože, tekstila, spužve …

U kontekstu sve šire priče o oboljelim od karcinoma u Visokom te uzrocima tako velikog broja u odnosu na ostale gradove u ZDK, a o čemu smo pisali i problematizirali isto pitanje prije desetak godina u javnoj borbi protiv tzv. “Spalionice” koju je imala namjeru da gradi jedna velika kompanija, na našu adresu stižu česta upozorenja i apeli mještana MZ Arnautovići koji ukazuju na ponovnu pojavu neodgovornih privrednih subjekata smještenih na području ove Mjesne zajednice, a koji svojim “poslovanjem” ozbiljno ugrožavaju ekološki ambijent i zdravlje mještana.

Kako u jednom od svojih zvaničnih zaključaka Savjeta MZ Arnautovići objavljenom na njihovom FB Pageu ističu, radi se o kompanijama koje ne osjećaju ni najamanji djelić društvene podgovornosti.

“Dakle zaključujemo da se ponašaju kao loš domaćin prema prostoru na kojem participiraju duži niz godina.”

U MZ svakodnevo pristižu prijave, video zapisi i slike spaljivanja opasnih materijala poput spužve, kože, tekstila a koji se koriste kao energenti za zagrijavanje prostorija.

Kao Savjet MZ Arnautovići članovi ovog tijela su još prije godinu dana donijeli niz zaključaka u okviru nadležnosti Savjeta. Pa su tako slali emailove u kojima su tražili razgovore na ovu temu, prijavljivali su slučajeve u Gradsku upravu nadležnoj inspekciji, iste prijave su slali u PU Visoko, upozoravali da će se ukoliko ne dođe do rješenje i ne prestane se sa ovom negativnom i lošom praksom obratiti i višim instancama …. međutim kako danas stvari stoje i kako pokazuju slike sa terena ništa od toga nije dalo rezultata.

Mještani su jedinstveni u mišljenju da ove kompanije ugrožavaju njihove živote a što potvrđuju i statistički podaci broja oboljelih od karcinoma. Kako kažu, neće dozvoliti da bilo ko u njihovom prostoru zadovoljava svoju egzistenciju na štetu njihovog zdravlja i života.

Nedavno je sličan primjer neodgovornog ponašanja jedne kompanije koja je radila slične stvari kakve se dešavaju u Visokom zabilježen u Brezi gdje je tamošnji načelnik Vedad Jusić lično se zauzeo i riješio problem. Možda ne bi bilo loše primjer efikasnog rješavanja ovog dugogodišnjeg problema u Visokom prepisati iz susjedne opštine.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.