Lokalne TemeNegativno VisokoKo u Arnautovićima spaljuje i koristi kao energent za zagrijavanje opasne materije...

Ko u Arnautovićima spaljuje i koristi kao energent za zagrijavanje opasne materije poput, kože, tekstila, spužve …

U kontekstu sve šire priče o oboljelim od karcinoma u Visokom te uzrocima tako velikog broja u odnosu na ostale gradove u ZDK, a o čemu smo pisali i problematizirali isto pitanje prije desetak godina u javnoj borbi protiv tzv. “Spalionice” koju je imala namjeru da gradi jedna velika kompanija, na našu adresu stižu česta upozorenja i apeli mještana MZ Arnautovići koji ukazuju na ponovnu pojavu neodgovornih privrednih subjekata smještenih na području ove Mjesne zajednice, a koji svojim “poslovanjem” ozbiljno ugrožavaju ekološki ambijent i zdravlje mještana.

Kako u jednom od svojih zvaničnih zaključaka Savjeta MZ Arnautovići objavljenom na njihovom FB Pageu ističu, radi se o kompanijama koje ne osjećaju ni najamanji djelić društvene podgovornosti.

“Dakle zaključujemo da se ponašaju kao loš domaćin prema prostoru na kojem participiraju duži niz godina.”

U MZ svakodnevo pristižu prijave, video zapisi i slike spaljivanja opasnih materijala poput spužve, kože, tekstila a koji se koriste kao energenti za zagrijavanje prostorija.

Kao Savjet MZ Arnautovići članovi ovog tijela su još prije godinu dana donijeli niz zaključaka u okviru nadležnosti Savjeta. Pa su tako slali emailove u kojima su tražili razgovore na ovu temu, prijavljivali su slučajeve u Gradsku upravu nadležnoj inspekciji, iste prijave su slali u PU Visoko, upozoravali da će se ukoliko ne dođe do rješenje i ne prestane se sa ovom negativnom i lošom praksom obratiti i višim instancama …. međutim kako danas stvari stoje i kako pokazuju slike sa terena ništa od toga nije dalo rezultata.

Mještani su jedinstveni u mišljenju da ove kompanije ugrožavaju njihove živote a što potvrđuju i statistički podaci broja oboljelih od karcinoma. Kako kažu, neće dozvoliti da bilo ko u njihovom prostoru zadovoljava svoju egzistenciju na štetu njihovog zdravlja i života.

Nedavno je sličan primjer neodgovornog ponašanja jedne kompanije koja je radila slične stvari kakve se dešavaju u Visokom zabilježen u Brezi gdje je tamošnji načelnik Vedad Jusić lično se zauzeo i riješio problem. Možda ne bi bilo loše primjer efikasnog rješavanja ovog dugogodišnjeg problema u Visokom prepisati iz susjedne opštine.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE