NaslovnicaZDKPolitikaKo su najveći...

Ko su najveći politički autoriteti iz ZDK kojima je narod dao najviše glasova: Džaferović, Mehmedović, Galijašević, Zaimović, Smajić

Iako nisu još obrađeni 100% svi glasački listići i sva biračka mjesta već možemo praviti prve analize nedavno održanih općih izbora u BiH. Na osnovu dobijenih glasova za sve razine vlasti jasno je kako je SDA ubjedljivi pobjednik u ZDK, a njihovi kandidati su odnijeli i pojedinačno najviše glasova.

Šefik Džaferović je iz Zavidovića i pobjednik je u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva. Džaferović je osvojio 204.359 glasova na obrađenih 98,35 glasova.

Šemsudin Mehmedović je iz Tešnja. Bio je kandidat za Državni parlament u izbornoj jedinici 4 gdje zajedno glasaju ZDK i SBK odnosno 24 grada. Mehmedović je kao treći na listi osvojio najviše 28.094 glasa na obrađenih 91,56% glasova.

Miralem Galijašević je aktuelni premijer ZDK i predsjednik KO SDA ZDK, porijeklom iz Maglaja sa dugogodišnjom adresom stanovanja u Zenici. Bio je kandidat za Federalni parlament u izbornoj jedinici 5 koja broji sedam gradova ZDK (Zenica, Žepče, Maglaj, Zavidovići, Tešanj, Usora, Doboj jug) i osvojio 14.827 glasova do sada na 318 obrađenih biračkih mjesta od ukupno 340 koliko ih ima.

Mirsad Zaimović iz Kaknja je aktuelni direktor BH Telecoma i bio je nosilac liste u našoj izbornoj jedinici šest za Federalni parlament koja broji pet gradova: Visoko, Kakanj, Breza, Olovo, Vareš. Na 91,81% obrađenih glasova Zaimović je osvojio 6.637 glasova.

Himzo Smajić iz Tešnja aktuelni je ministar u Vladi ZDK. Bio je nosilac SDA liste za Skupštinu ZDK i na 89,17% prebrojanih glasova osvojio je 7.568.

Druga po snazi stranka u ZDK nakon ovih izbora je SDP, a prema osvojenim glasovima vrijedi istaći Zukana Heleza koji je bio kandidat za Državni parlament i koji je osvojio 15.826 glasova, kao i predsjednika KO SDP ZDK Senaida Begića koji je u izbornoj jedinici pet ostvario rezultat od 5.404 glasa.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.