KO SDP ZDK: SDA ostaje SDA i u kriznim vremenima

Saopštenje KO SDP BiH ZDK

 SDA ostaje SDA i u kriznim vremenima

Iako pravo da kritikuje Vladu i Premijera ZDK u kriznim vremenima ima samo Fadil Novalić a svaka reakcija opozicije se unaprijed okarakteriše kao populizam i politikanstvo, Kantonalni odbor SDP BiH ZDK i klub zastpnika SDP BiH u Skupštini ZDK je primoran da pozove Vladu i Premijera ZDK, MirzuGanića, da preispitaju odluku o utvđivanju prijedloga objekata za karantin koji će se koristiti za smještaj državljana BiH sa područja ZDK a koji doputuju iz inostranstva.

Vlade Zeničko-dobojskog kantona donijela je na 12. vanrednoj sjednici odluku o utvrđivanju prijedloga tri nova objekta za karantin koji će se koristiti za smještaj državljana Bosne i Hercegovine koji doputuju iz inostranstva, a imaju prebivalište na području Zeničko-dobojskog kantona, radi ograničavanja kretanja i omogućavanja obaveznih zdravstvenih pregleda zbog sumnje da su bili u kontaktu sa osobama koje imaju bolest izazvanu novim koronavirusom COVID-19.

Nakon što je na prethodnoj sjednici za karantin odredila objekte motela “Bistrica” u Maglaju i “Konak” u Doboj Jugu, Vladaje  za karantin odredila i objekte Hotela “Zenica” i Hotela “BISS” u Zenici te objekt Apartmani “Sjaj” u Maglaju.

Objekti određeni za karantin koristitće se uz naknadu, a troškovi karantina padaju na teret Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

Kantonalni odbor  SDP BiH ZDK postavlja pitanje Vladi Zeničko-dobojskog kantona  i premijeru Mirzi Ganiću po kojim kriterijima je donesena odluka da se baš tim hotelima u tako kratkom vremenu  bez javnog poziva i direktnom pogodbom izaberu objekti istaknutih članova stranke SDA?

Iz kojih razloga su oni povlašteni prilikom odabira smještajnih kapaciteta bez uključivanja drugih ponuđača. Obzirom da grad Zenica,  a i Zenicko- dobojski kanton imaju primjerenije smještajne kapacitete koji bi se vrlo brzo mogli dovesti u funkciju i iskoristiti u takve namjene primjer hotel Internacional Zenica  kojj je u vlasnistvu Željezare Zenica, hotel Rudar Zenica, hotel Bistričak  vi birate najluksuzniji i najskuplji smještaj u centru grada!

Obzrom da se radi o vanrednom periodu u vremenu kada je ekonomija u našoj zemlji gotovo potpuno zaustavljena, netransparentno i nejasno trošenje novca od poreznih obveznika Federacije BiH zahtijeva svaku vrstu odgovornosti .

Sramotno je da u ovim okolnostima vanredne situacije i kriznih vremena profitiraju istaknuti članovi vladajuće SDA kojima je Vlada ZDK direktno pogodovala ovakvom odlukom.

KO  SDP BiH ZDK