KO SDA ZDK: Sedmorka formira novo ministarstvo kako bi zadovoljili apetite

Skupštinska većina u Zeničko-dobojskom kantonu ove sedmice zvanično je započela pregovore o raspodjeli pozicija u izvršnoj vlasti, ali je već prvi sastanak nagovijestio da je koalicija, koju čine SDP, DF, NS, NB, SBB, A-SDA, SBiH i jedan nezavisni poslanik, pred velikim ispitom.

Javnost je putem medija upoznata da je na tom sastanku inicirano cijepanje kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport na dva ministarstva, kako bi se stvorila još jedna ministarska fotelja i time povećala mogućnost postizanja dogovora o raspodjeli vlasti. Da namjeravaju formirati novo ministarstvo, predstavnici skupštinske većine u ZDK potvrdili su prilikom sinoćnjeg gostovanja u emisiji “Odgovorite ljudima” Federalne televizije, braneći ovu ideju.

Stranka demokratske akcije smatra da bi formiranje novog ministarstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantona bilo katastrofalan potez, jer bi došlo do povećanja javne uprave uz istovremeno stvaranja novih troškova koje bi donijelo novo ministarstvo.

Treba podsjetiti da je “ograničavanje i racionalizacija rashoda javne uprave i administracije u ZDK” bio jedan od principa zajedničkog djelovanja sadržanih u dokumentu kojeg su u novembru potpisali predstavnici još uvijek aktuelne skupštinske većine. Ako je suditi po početku pregovora, jasno je da su se za principe zalagale samo deklarativno, a jedini cilj je preuzimanje vlasti i podjela fotelja bez obzira na cijenu koju će platiti građani.

Press služba KO SDA ZDK