NaslovnicaZDKPolitikaKO SDA ZDK: P...

KO SDA ZDK: Pravno i demokratsko nasilje nad propisima i dva ustava koji regulišu određena pitanja u radu Skupštine ZDK

Kantonalni odbor SDA ZDK izražava zabrinutost i žaljenje zbog nedemokratskog ponašanja novoformirane većine koja je danas demonstrirala elementarno nepoznavanje propisa i zakona, ali i što još više zabrinjava pravno i demokratsko nasilje nad propisima i dva ustava koji regulišu određena pitanja u radu Skupštine ZDK. Nameće se pitanje čemu žurba i grubo silovanje zakona i propisa većine, ili interesne grupe koja misli da je većina, kada je jasno propisan način konstituisanja svakog parlamentarnog tijela potrebnog za zakonit rad najvišeg zakonodavnog organa u Kantonu, Skupštine ZDK. 

Klub Bošnjaka, nakon glasanja 11:13 čime je pokazano da isforsirana većina nema dovoljan broj ruku za donošenje važnih odluka u Skupštini ZDK, nije mogao da predloži kandidata za predsjedavajućeg, ili zamjenika predsjedavajućeg iz reda Bošnjaka, te jedini prijedlog koji je u takvoj situaciji bio moguć i zakonit je prekid sjednice što je i učinjeno. Samoinicijativan nastavak sjednice je u suprotnosti sa Ustavom i Poslovnikom kao i sve odluke koje budu proistekle iz spornog nastavka bit će predmet ocjene ustavnosti, ali i vrlo vjerovatno krivičnih gonjenja onih koji su, iz ko zna kakvih razloga i interesa, svjesno zloupotrebljavajući položaj nastavili donositi odluke koje, tvrdimo, nisu zakonite i koje mogu prouzrokovati ozbiljne probleme u normalnom funkcionisanju ZDK.

   

Kada sporne odluke budu dostupne, pokrenut ćemo sve raspoložive pravne mehanizme da dokažemo javnosti kakva bahatost i anarhija su sprovedeni na sjednici Skupštine ZDK, ali i da ne dozvolimo pravnu anarhiju i probleme u funkcionisanju jednog od pravno i ekonomski najstabilnijih kantona u BiH.

KO SDA ZDK / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.