Ko nameće elektronsko glasanje za predsjednika SDP-a?!

550

Na narednoj sjednici predsjedništva SDP-a očekuje se burna rasprava o prijedlogu da se na narednom Kongresu glasa elektronskim putem. Ovaj prijedlog je u suprotnosti sa odlukomVanrednog kongresa na se novo rukovodstvo bira principom „jedan član- jedan glas“

Skora izjava mlađahong generalnog sekretara SDP-a BiH Irfana Čengića o tome kakao će se na narednom Kongresu ove stranke glasati elektronskim putem, izazvala je veliku pometnju u rukovodstvu ali i samome članstvu. Pometnja u rukovodstvu nastala je zbog činjenice da najveći broj ne zna o čemu se tu radi, a članstvo je ostalo zatečeno jer je upravo na Vanrednom kongresu ove partije kao najveća vrijednost izglasan zaključak o direktnom glasanju za novo rukovodstvo.

Upravo je princip „jedan član-jedan glas“ trebao da vrati povjerenje unutar partije koja je doživjela veliki poraz na izborima 2014. Razlozi tog poraz su se najčešće dovodili u vezu sa lošim i nedemokratskim vođenjem partije posljednjih godina, te se kao imperativ postavio zahtjev da se SDP BiH pokuša promijeniti iznutra i novim modelom demokratizacije partije.

Upravo zato je Čengićeva najava elektronskog glasanja izazavala lavinu nezadovoljstva unutar samog SDP-a. Protiv ovoga rješenja se bune partijske organizacije, a zanimljivo je i da su pripadnici obje tuzlanske struje (jednu predvodi trenutni gradonačelnik Jasmin Imamović, a u drugoj su Denis Bećirević i Selim Bešlagić) žestoki protivnici ovoga načina glasanja.

Unutar partije već kruže i analize koje su protivnici elektornskog glasanja napravili i koje upozoravaju na sve slabosti ovoga predloženog sistema, a one se u svoj suštini svode na to da postoji bojazan da bi neko mogao zlouporebiti ovaj model i praktično namjestiti izbore na narednom Kongresu.

Samu ideju o elektronskom glasanju prvi je prošle jeseni iznio bivši predsjednik Zlatko Lagumdžija, ali je ona, upravo zbog ogromnog nepovjerenja koje vlada unutar ove partije nakon propasti na izborima, odbačena. Međutim, kako se saznaje, navodno je sam Lagumdžija svjestan situacije u kojoj se nalazi SDP,sada  protiv ove ideje.

Sva ova pitanja će biti razmotrena na narednoj sjednci Predsjedništva SDP-a i tu će se, zapravo, vidjeti ko je bio stvarni inicijator ove ideje.

Trenutno je zec u šumi, pa ostaje da se vidi hoće li biti istjeran na livadu!

 

Komentari

komentara