Ko je Sarajlija Nedžad Husić koji je BiH osigurao najveći uspjeh na Olimpijskim igrama

HISTORIJSKI REZULTAT

Bh. taekwondoista Nedžad Husić (19) plasmanom u polufinale u kategoriji do 68 kilograma ostvario je najbolji rezultat u historiji BiH na Olimpijskim igrama, iako nije uspio da osvoji prvu historijsku medalju za našu zamlju na OI.

On je poražen u borbi za bronzu protiv turskog predstavnika Hakana Recbera, te je na kraju takmičenje okončao na diobi pete pozicije.

Husić je samim plasmanom u polufinale ostvario najbolji rezultat u historiji BiH na Olimpijskim igrama. Prethodno je najbolji plasman imao strijelac Nedžad Fazlija koji je u disciplini 10m vazdušna puška zauzeo 6. mjesto u Sidneju 2000. godine.

I dok su navijači u BiH s nestrpljenjem pratili Husićev nastup i borbe za osvajanje prve olimpijske medalje, jasno je da je mladi taekwondoista tek sad postao poznat široj bh. javnosti.

Husić je na nedavno održanom Evropskom taekwondo prvenstvu u Sofiji osvojio srebrenu medalju što mu je najveći uspjeh u karijeri, a član je Teakwondo kluba Novi Grad, te je višestruki državni prvak BiH.

Inače, Nedžad je rođen u Sarajevu 15. septembra 2001. godine, a pored titule evropskog viceprvaka u seniorskoj konkurenciji, također je osvajao srebro na Evropskom prvenstvu za takmičare do 21 godine (Švedska 2019.), te je bio bronzani na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Tunisu 2018 godine, kao i na juniorskom šampionatu Evrope na Kipru 2017. godine.

Pored navedenih uspjeha, osvojio je i brojne medalje na međunarodnim takmičenjima među kojima se izdvaja i zlatna juniroska medalja sa President Cupa (Solun 2018.) i srebrena seniorska medalja na G1 turniru Galeb Open (Srbija 2019.).

Nedžad Husić je olimpijsku A normu ostvario na kvalifikacionom turniru u Sofiji, 8. maja ove godine, a također je nosilac crnog pojasa 3. dan. Taekwondoom se počeo baviti s tri godine, te je od samih početaka pokazivao veliki potencijal.

“Oduvijek mi je bila želja da budem dio olimpijskog bh. tima, da nastupam i borim se za Bosnu i Hercegovinu sa najboljim borcima i sportistima svoje države. Smatram da je moguće osvojiti medalju i potrudiću se i dati sve od sebe da osvojim prvu olimpijsku medalju za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je samouvjereno Nedžad pred nastup u Tokiju.

Njegov trener je ujedno i njegov otac Haris Husić, a sarađuje i sa Belminom Berberovićem. Nedžad ne krije da je otac njegov životni uzor i osoba koja ima najveći utjecaj na njega.

Nele, kako je Nedžadov nadimak, nastupom u Tokiju potvrdio je da je zasigurno jedan od najkvalitetnijih i najuspješnijih sportista u državi. Mladi Sarajlija je trenutno posvećen i studijama na International Burch Univerzitetu, a hobi mu je snowboarding.

Husić je u vezi s Džejlom Makaš, mladom bosanskohercegovačkom taekwondo reprezentativkom koja je 2018. godine osvojila zlatnu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu, a nedavno se okitila titulama državne prvakinje u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji u kategoriji do 49 kilograma.

Nedžadova filozofija je jednostavna. Trening, trening i samo trening, a njegov uspjeh u Tokiju sigurno će biti značajan za omasovljavanje taekwondo sporta u BiH, a trebao bi otvoriti i nova vrata za finansiranje i podršku sportistima, što je u našoj državi oduvijek najveći problem.

Klix