SvijetKo je Milatović, koji se bori u 2. krugu sa Đukanovićem?

Ko je Milatović, koji se bori u 2. krugu sa Đukanovićem?

Prema preliminarnim podacima Centra za monitoring, na osnovu oko 90 posto obrađenog uzorka, aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović osvojili su najviše glasova na predsjedničkim izborima. Drugi krug biće održan 2. aprila.

Kandidat Demokratske partije socijalista za predsjednika države Milo Đukanović osvojio je 35,3 posto glasova, a kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović 29,3 posto, pokazuju podaci Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) na osnovu 95,5 posto obrađenih glasova.

Kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić osvojio je 19,1 posto, Demokrata Aleksa Bečić 10,09 posto, a kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković 3,2 posto.

Kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović osvojio je 1,4 posto glasova, a Jovan Radulović 0,80 posto.

Na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori glasalo je oko 344,7 hiljada birača, odnosno 63,6 posto.

Interesantni su rezultati zbora u glavnom gradu koji pokazuju da je kandidat “Evrope sad” Jakov Milatović u Podgorici imao skoro 7.300 glasova više od lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Sve ovo navodi na pitanje ko je Jakov Milatović?

Zamjenik predsjednika Pokreta Europa sad rođen je 1986. godine u Podgorici. Osnovne studije u oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, gdje je bio student generacije.

Magistarske studije u oblasti ekonomije je završio na Oxfordu i bio je stipendist britanske vlade.

Radno iskustvo započeo je u NLB banci u Podgorici, zatim je radio u Deutsche banci u Frankfurtu. Od 2014. godine radio je u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) u timu za ekonomsku i političku analizu, prvo kao ekonomski analitičar za regiju jugoistočne Europe, a nakon unaprijeđenja na poziciju ekonomista, pokrivao je zemlje Zapadnog Balkana iz ureda u Podgorici.

Godine 2018. unaprijeđen je i postao je glavni ekonomist, sa zadatkom da pokriva zemlje EU, uključujući Rumunjsku, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju iz ureda u Bukureštu.

Autor je više stručnih radova i koautor dvije knjige.

U Vladi Crne Gore, koju je predvodio Zdravko Krivokapić, Milatović je obavljao funkciju ministra ekonomskog razvoja. Nakon pada Krivokapićeve vlade, s Milojkom Spajićem (ministrom financija u toj vladi) je osnovao Pokret „Evropa sad“, koji je dobio naziv po ekonomskom programu koji je usvojila Krivokapićeva vlada tokom svog jednogodišnjeg mandata.

Za predsjednika Crne Gore se kandidirao „slučajno“, odnosno nakon što je Državna izborna komisija odbila kandidaturu Milojka Spajića zbog spora oko dvojnog državljanstva.

Tokom predizborne kampanje je napadnut na mitingu u Cetinju, kada su Milatovića ispred Sportskog centra dočekali ljudi koji su ga počeli vrijeđati i psovati, da bi potom nasrnuli na njega, a zaštitili su ga pripadnici osiguranja i policije.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE