NaslovnicaZDKSportKo je kriv za...

Ko je kriv za katastrofalno stanje u NK Čelik? Sindikat iznio niz dokaza protiv Olguna

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH je izdao saopćenje u kojem tvrdi da je Aydin Olgun prevario igrače, trenere i navijače zeničkog Čelika.

Kako navode iz SPF BiH, Olgun je u svom obraćanju naveo niz neistina, krivih navoda i optužbi, zbog kojih će odgovarati sudskim putem, prenosi klix.ba

Olgun je, smatra SPF BiH, nedvojbeno potvrdio da je on angažirao štetne osobe po klub Erhana Sunbula i Zaima Mujezinovića, koji su obavljali u njegovo ime operativne poslove u Čeliku i odgovoran je za sve greške koji su njegovi radnici napravili, te da je znao za njih.

SPF BiH navodi kako su vođeni razgovori s Olgunom i njegovim predstavnicima, te da su oni obećavali da će izmiriti svoje obaveze prema dužnicima.

U saopćenju su i navedeni primjeri na koji način je Olgun oštetio Čelik.

– NK Čelik Zenica trenutno ima 24 otvorena sudska postupka protiv sebe, od kojih su gotovo svi okončani i presuđeni u korist igrača, trenera i sportskih radnika, zbog nagomilanih dugovanja, a svi pojedinci su dovedeni u klub za vrijeme Olgunovog upravljanja. Manji broj postupaka je u toku, te se očekuju konačne presude početkom maja.

– NK Čelik Zenica trenutno ima 3 međunarodna spora s kojim se suočava, a koje će nedvojbeno izgubiti, što će dovesti do zabrane dovođenja igrača u nadolazećim prelaznim rokovima od strane FIFA-e. Turski investitori odbili su mogućnost vansudskog dogovora za svaki predmet.

– NK Čelik Zenica nije izmirio svoje obaveze na ime poreza i doprinosa za 2018. i 2019. godinu, te trenutno ne ispunjava kriterije za dobivanje licence.

– 18 igrača koji su u proteklih godinu dana pokrenuli postupak protiv kluba nudili su Olgunovim advokatima mirno rješenje, te oprost od 50% dugovanja (ukupan iznos uštede kluba iznosio bi otprilike 230.000 KM). Olgun je informirao igrače putem pravnih zastupnika da ne želi postići dogovor.

– Igrači koji su u januaru došli u klub nisu dobili niti jednu punu platu u 2020. godini.

– Za igrače koji su od početka takmičarske sezone 2019/20 u klubu nisu izmirene obaveze za 2019. godinu.

– Rok za podnošenje dokumentacije za postupak licenciranja (finansijski kriterij) ističe 30. 4. 2020., a NK Čelik posjeduje obaveze, koje je u ovom trenutku vrlo teško sabrati, s obzirom na to da je za vrijeme Olguna klub poslovao preko “blagajne”, odnosno protiv zakona ove države.

– Ne postoji pisana odluka ili zapisnik sa sjednice Upravnog odgovora kluba u proteklih godinu dana, koji će bilo koje zaposljenje u klubu, sklapanje ugovora ili transakciju odobriti. Samim tim, Olgun je odluke donosio sam i načine poslovanja je upravo on odobravao.

“S obzirom na sve navedeno, umjesto višeminutnih govora o moralnim vrijednostima i iskazivanju ljubavi prema Bosni i Hercegovini i gradu Zenici, Olgun treba izvršiti plaćanje svih obaveza koje je on napravio klubu zajedno sa svojim saradnicima i uraditi sve potrebno da Čelik dobije premijerligašku licencu.

Nije prevaren Olgun, prevareni su igrači, treneri i navijači NK Čelik Zenica njegovim rukovođenjem kluba u proteklim godinama”, stoji u saopćenju Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH.

visoko.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.