Ko će biti protukandidat Bakiru Izetbegoviću na predstojećem kongresu?

1072

Kongres SDA, na kome će biti izabran predsjednik ove stranke, zakazan je za 26. maj ove godine. Trenutno, sigurno je da će kandidat za lidera biti trenutni zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, ali nije poznato ko će mu biti protukandidat.

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, kazao je za Klix.ba kako su na sjednici Glavnog odbora propisani svi rokovi vezani za predstojeći kongres.

“Polovina općinskih organizacija već je završila svoj dio posla, i očekujem da se do 20. aprila završi sav posao na ovom nivou. Nakon toga idu kantonalni odbori a potom sjednica Glavnog odbora”, kaže Zukić.

Sjednica Glavnog odbora SDA na kojoj bi trebali biti poznati i svi kandidati za poziciju predsjednika stranke bit će održana između 10. i 15. maja. Prema statutu SDA propisano je da mora biti više od jednog kandidata pa je stoga očekivati da u narednim danima bude obznanjeno ko bi mogao biti protukandidat Bakiru Izetbegoviću.

Iako je do kongresa ostalo manje od dva mjeseca, nije sasvim jasno ko bi mogao na “megdan” Izetbegoviću. U posljednjih nekoliko mjeseci iskristalizirala su se tri imena koji se, na neki način, mogu posmatrati kao opozicija Izetbegoviću.

Adil Osmanović: Oslabljen, ali ne i uništen

Prvi je, svakako, Adil Osmanović, sadašnji potpredsjednik SDA i vrlo blizak saradnik rahmetli Sulejmana Tihića. Iako je Tihićeva struja znatno oslabljena unutar SDA te je definitivno napušten sistem “dualizma” u unutarstranačkim odnosima, Osmanović se još uvijek doživljava kao osoba koja ima jako stranačko uporište. Imenovan je za ministra civilnih poslova u Vijeću ministara BiH, a tokom proteklih nekoliko mjeseci više puta je javno iskazivao svoje nezadovoljstvo određenim odlukama.

Kada se na organima SDA odlučivalo ko će biti mandatar za sastavljanje Vijeća ministara BiH, Sadik Ahmetović, koji se posmatra kao najbliži saradnik Adila Osmanovića, tražio je da se, prije svega, poštuje stranačka hijerarhija što su mnogi protumačili željom da Osmanović bude na čelu Vijeća ministara BiH.

Ne treba zaboraviti ni da je Ismet Osmanović, čelni čovjek SDA u Parlamentu Federacije BiH, brat Adila Osmanovića te da nije zanemariv broj onih koji unutar stranke nisu zadovoljni iz različitih pobuda.

Šemsudin Mehmedović: Jak utjecaj u Tešnju

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, već dugo jasno pokazuje da je opozicija unutar SDA. Prije nekoliko dana, na direktno novinarsko pitanje očekuje li da će nova vlada preživjeti četiri godine, Mehmedović je dao negativan odgovor.

“Neće jer se koalicija nije formirala na reformskoj osnovi već samo na raspodjeli pozicija. Smatram da će se zbog sporosti u rješavanju životnih problema građana s prvim nezadovoljstvom eskalirati odnosi unutar koalicija”, kazao je Mehmedović.

Inače, Mehmedović je bio potpredsjednik SDA, ali je taj položaj izgubio na Konvenciji stranke koja je održana prije dvije godine. Tada je stranka, na neki način, podijeljena između Tihića i Izetbegovića, a Mehmedović se nije priklonio nijednoj struji.

Ima izuzetno jako uporište u Tešnju i cijelom Zeničko-dobojskom kantonu.

Senad Šepić: Utjecaj građen kroz Političku akademiju

U posljednjih nekoliko dana javno nezadovoljstvo iskazao je i Senad Šepić, također zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH. Šepić je bio jedan od rijetkih koji su glasali protiv kada se na organima stranke odlučivalo o kadrovskoj politici.

“Suprotno našim unutrašnjim aktima i kriterijima u Stranci, koje je usvojio i Glavni odbor, juče nismo diskutirali o programima i viziji kandidata za vođenje resora, a samim tim i o odgovornosti za preuzimanje tog posla, što nam mora biti ključna obaveza prema našim biračima i građanima ove zemlje. To mora biti praksa za kojoj ćemo temeljiti najbolje odluke, a u osnovi sam uvijek bio protiv privatnih i rođačkih kandidata i zbog tih razloga juče nisam mogao za to glasati”, napisao je Šepić neposredno poslije sjednice Predsjedništva SDA.

Na osnovu pojedinih medijskih napada na Šepića, zaključuje se da se unutar stranke shvata kao ozbiljan kandidat. Ima jak utjecaj među mladima jer je jedan od pokretača Političke akademije SDA. Ima izuzetno dobre odnose i s evropskim zvaničnicima koje je gradio kao član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Klix.ba/Visoko.co.ba

Komentari

komentara