Klepe su poznate kao bosanski ravioli – ali su sasvim nešto drugo. Poznate su kao mantije u Rusiji, Afganistanu, Turskoj…
Potječu iz Azije, ali ih je svaka nacija pretvorila u “nešto svoje”.
Ono po čemu se razlikuju bosanske klepe od raviola jeste – priprema. Fil je sirov, dok je tijesto deblje i mekše, za razliku od obične tjestenine.
Kažu da je ovo dio bh. tradicije, a posebno one sarajevske. Zato vam u nastavku donosimo ovaj recept.
Ovo je mjera za dvije do tri osobe, a za tijesto će vam trebati 300 grama glatkog pšeničnog brašna, jedno jaje i jedan žumanjak, zatim dvije kašike ulja, 100 ml tople vode te jadna kašika mala soli.
Za fil, trebat će vam 150 g goveđeg faširanog mesa, mala glavica crvenog luka, kašika paste od bijelog luka ili jedno čehno, kašika soli te malo bibera.
Za preljev koristite jednu čašu kiselog vrhnja, kašiku paste od bijelog luka te četvrtinu male kašike soli.
Za drugi preljev možete koristiti 50 grama maslaca, kašiku crvene mljevene paprike te još jednu koncentrata od paradajza, te svježe ili zamrznuto začinsko bilje kao vlasac, peršun i menta.
Pratite snimak pripreme i – uživajte!
Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.