NaslovnicaPreporukaKnjiževnica J...

Književnica JK Rowling donirala 30 miliona dolara za istraživanje multiple skleroze

JK Rowling je donirala nešto više od 30 miliona dolara za podršku istraživanju neuroloških stanja u centru nazvanom po njenoj majci Anne, piše BBC News.
Klinika za regenerativnu neurologiju Anne Rowling na Univerzitetu u Edinburghu osnovana je donacijom u iznosu od 20 miliona dolara od autorice priče o Harryju Potteru 2010. godine. Njena najnovija donacija pomoći će u stvaranju novih sadržaja i podržati istraživanje.

Anne Rowling umrla je u dobi od 45 godina od komplikacija povezanih s multiplom sklerozom (MS).

Ovaj centar je zapravo ustanova za njegu i istraživanje s fokusom na multiplu sklerozu i neurološka stanja s ciljem donošenja više kliničkih studija i ispitivanja na pacijentima. Neurološka stanja koja se proučavaju na klinici uključuju i bolest motornih neurona (MND), Parkinsonovu bolest i demenciju.

“Uvjerena sam da će kombinacija kliničkih istraživanja i praktične podrške profesora Siddharthana Chandrana i njegovog tima doprinijeti definitivnoj promjeni i koraku naprijed za ljude s multiplom sklerozom i sličnom stanjima”, kazala je JK Rowling.

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.