NaslovnicaPreporukaKnjigom 'Bosa...

Knjigom ‘Bosanski križ’ Ivana Lovrenovića predstavljena IK ‘Dram radosti’

Knjiga “Bosanski križ, nadgrobna skulptura iz doba turske vlasti“, koja otkriva malo poznatu umjetnost monolitnih stela oblikovanih u antropomorfne križeve, a za koju je tekst napisao Ivan Lovrenović a fotografije snimio Josip Lovrenović, objavljena je u nakladi “Dram radosti “iz Travnika i “Synopsisa” iz Zagreba a predstavljena u petak u rodnoj kući Ive Andrića u Travniku.

Na predstavljanju knjige “Bosanski križ” govorili su, osim autora, Ivana Lovrenovića i Josipa Lovrenovića, istoričarka umjetnosti Fatima Maslić i Enes Škrgo, kao urednik knjige.

Urednik novoosnovane IK “Dram radosti” Enes Škrgo u izjavi za Fenu kazao je da je ova izdavačka kuća počela s radom izdavanjem knjige “Bosanski križ”, a u petak 10. decembra na datum kada je 1961. u Stockholmu dodijeljena Nobelova nagrada za književnost Ivi Andriću, datumu koji se u Travniku obilježava već niz godina, izdavačka kuća je prvi put predstavljena u kulturnom životu BiH.

Izdavačka kuća “Dram radosti” osnovana je inicijativom direktorice GS “Tvornice mašina” Travnik

Snježane Köpruner, koja o motivima započinjanja izdavačke djelatnosti u Travniku kaže da će se mnogi zapitati zašto izdavačka kuća u vremenima kada se sve manje čita, u vremenima kada gubimo naše kulturne identitete, jer za društvo u kojem živimo i radimo oni ne predstavljaju vrijednost koju treba sačuvati.

– Jedini za mene opravdavajući odgovar je da spriječimo od zaborava naše tisućljetno bivanje na ovim prostorima, da ne zaboravimo naše pretke, njihove običaje i njihov kulturni izražaj. Da ne zaboravimo sebe same – kazala je Köpruner.

U planu Izdavačke kuće “Dram radosti”, osim predstavljene knjige “Bosanski križ” autora Ivana i Josipa Lovrenovića koja je izišla u okviru biblioteke “Monumet”, za sad su i zbirka poezije Kenana Džidića “Dani prosjaka” u okviru biblioteke “Horizont očekivanja”.

U okviru biblioteke “ Memento” u planu je štampanje knjiga “Travnik u prošlosti 1464 – 1878” autora Hamdije Kreševljakovića i Derviš M. Korkuta te “Ljevarstvo u Bosni od prahistorije do početka XX stoljeća “ Derviša Pihura.

U okviru izdavačke kuće također planiraju pokrenuti i biblioteku “Natura naturata” za koju će tematski okvir biti priroda od publicistike do naučnih radova.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.