- 500 grama pire krompira
- 180 grama brašna
- sol
- jedno jaje
- čokolada
- 50 grama maslaca
- prezla
- šećer
- po želji cimet
Priprema:
U ohlađeni pire krompir najprije dodajte umućeno jaje i malo soli. Potom dodajte brašno i umijesite smjesu u tijesto. Kašikom vadite tijesto i raširite ga na dlanu tako da bude veće od kockice čokolade. Mokrim rukama oblikujte knedle kako bi je lakše zatvorili.
Kada ste oblikovali sve knedle, u veću šerpu naspite vodu i dodajte kašičicu soli. Kada voda zavrije, stavite knedle. Potrebno je ih kuhati dok ne isplivaju na povšinu.
Za to vrijeme, na tavi s malo maslaca i na tihoj vatri prepržite prezlu i šećer. Možete dodati i pola kašičice cimeta za dodatni okus. Kada su knedle gotove, uvaljajte ih u smjesu od prezle i šećera. Nakon toga su spremne za posluživanje.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.