NaslovnicaBiHKlub SDA traž...

Klub SDA traži da se o aktivnostima OHR-a raspravlja na sjednici Predstavničkog doma PFBiH

Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH uputio je zahtjev za dopunu dnevnog reda 35. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH sa sljedećom tačkom: Informacija o aktivnostima OHR-a vezanim za izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i nametanje Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH traži od predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsada Zaimovića, da dopuni dnevni red 35. redovne sjednice PD Parlamenta FBiH, koja je zakazana za 26. i 27. juli 2022. godine, s tačkom kako je navedeno u zahtjevu, te da se uputi poziv prema visokom predstavniku u BiH, Christianu Schmidtu, sa zahtjevom da obrazloži informacije koje su se pojavile u javnosti posljednjih dana, a koje se tiču izmjena Ustava Federacije BiH i nametanja izmjena Izbornog zakona BiH.

To je neophodno prije svega kako bi se zastupnici u Predstavničkom domu Parlametna FBiH, ali i šira javnost, upoznali s aktivnostima koje je najavio OHR u BiH, a tiču se navedenih tema.

U saopćenju Kluba SDA se navodi da su mnoga pitanja koja zbunjuju javnost, ali i same zastupnike, kao što je najava Amandmana na Ustav Federacije BiH vezano za uvođenje cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Domu naroda Federacije BiH.

Klub zastupnika SDA u PD Parlamenta FBiH traži poštivanje Briselskog sporazuma, kako bi se stvar riješila dijalogom u Institucijama BiH, i to poslije održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za 2. oktobar 2022. godine.

U skladu sa članom 149. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Klub zastupnika SDA će do 35. redovne sjednice PD Parlamenta FBiH u parlamentarnu proceduru uputiti Deklaraciju koja će izražavati stav Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o bitnim pitanjima od interesa za Federaciju BiH, navodi se u saopćenju.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.