NaslovnicaBiHKlub Bošnjaka...

Klub Bošnjaka podnosi apelaciju, Schmidt najavljuje Bonske i daje vrijeme

Dok Christian Schmidt upozorava i daje vrijeme, vlast u Republici Srpskoj ga itekako kupuje. Jer – vrijeme je novac, a izborna pobjeda košta. Koštat će ih, poručuju iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, i neustavni postupci. Jer – oni ne čekaju, najavili su već apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

I dok javnost čeka da visoki predstavnik iz ladice izvadi bonska ovlaštenja i time stavi tačku na bezakonje koje dolazi iz političke kuhinje NSRS-a, ne sjede svi skrštenih ruku. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a samo čeka tajming. Nakon što zakon o nepokretnoj imovini i zvanično stupi na snagu, čekanja više nema. Podnijet će, kažu, i ovaj put apelaciju Ustavnom sudu.

“I svakako da će u konačnici svi ti zakoni biti van snage i morat će se po odluci Ustavnog suda BiH na nivou Bosne i Hercegovine, u parlamentu, rješavati to pitanje. Oni će donositi odluke, mi ćemo ih obarati. Oni će donositi zakone, mi ćemo ih obarati u Ustavnom sudu. Pa ćemo vidjeti kome će dosaditi – nama ili njima”, poručuje delegat u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković (SDA).

Igra mačke i miša. Ili igra strpljenja i živaca. Kako god da je nazovemo, još traje. Jer sudija nije svirao kraj. Iako je, istina, već dva puta presudio. I to onaj nadležni. Ustavni sud Bosne i Hercegovine. I to oba puta zbog neustavnih zakona RS-a. Prvo je bilo zemljište, onda su na red došle i šume.

“Ustavni sud je u svojim odluka problematizirao određena pitanja koja se tiču vlasništva i rekao da to treba urediti na razini države jednim okvirnim zakonom. Mi imamo razne evidencije vlasništva. Imamo državno vlasništvo, imamo općedruštveno, imamo vlasništvo koje je uknjiženo u katastar Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, imamo NDH, imamo na Saveznom sindikatu za odbranu, imamo na Predsjedništvu Jugoslavije”, navodi Mato Tadić, predsjednik Ustavnog suda BiH.

I tako dalje i tako dalje. Lista vlasnika je duga, pa ide na ruku vlastima iz RS-a koje grčevito žele dio kolača. Matrica stara, recept isproban. Što više entiteta, manje države…

“Osim ovih ustavnopravnih ciljeva, ima još jedan vrlo prozaičan razlog. Sva ta korupcija s ovim zakonom, sva ta pljačka te imovine na izvjestan način ostaje bez kazne. Dakle, legalizira se”, ističe Muhamer Cero, ekspert za imovinu.

Adresa za legalizaciju – Republička uprava za imovinsko pravne i geodetske poslove. Organ koji zakon treba da iz riječi provede u djelo. Što vjerovatno i hoće, uzimajući u obzir da se ista institucija, podsjeća Cero, oglušila i na prethodne presude Ustavnog suda kada je u igri bilo zemljište, a potom i šume. Vlasničko stanje nije se mijenjalo, a nisu se mijenjali ni oni koji upravljaju javnim dobrom. Presude jedno, oni drugo. I tako će biti dok se stvari ne riješe u parlamentu. Tu se pokušavalo, ali ne i uspjelo. Zato pozivi sa strane da se u klupe vrate.

“Ukoliko je određena imovina potrebna državi za obavljanje njenih funkcija, država će zadržati imovinu. Ako to nije slučaj, imovina će prijeći na entitet, kanton ili lokalnu zajednicu. Ovo pitanje se povlačilo i tokom mog prošlog mandata”, kazao je ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy.

16 godina kasnije stanje isto. Da se državna imovina riješi u državnom parlamentu, volje nema. Jer ruku je mnogo, pa se traži ona jača. Koja ima veću moć. I zato pozivi, molbe i apeli. Iz DF-a, SDP-a i NiP-a i Naše stranke. Schmidtu da ne čeka. Jer kupovina vremena odgovara samo onima koji ga ne trate. A lanac odgovornih je dug. Da posegne za bonskim ovlaštenjima, opekli bi se mnogi. Dodik, Cvijanović, potom Višković, u konačnici i Kasipović, a naposlijetku i izvršilac Dragan Stanković, kojeg povezuju s prvim u lancu.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.