Klix: Premijer ZDK Mirza Ganić: Samo od Zenice imamo opstrukcije, sa drugima dobro sarađujemo

Klix.ba – E. M.

Zeničko-dobojski kanton jedan je od najuspješnijih u pogledu izvoza iz Bosne i Hercegovine, a biti na čelu tog kantona i donositi odluke koje će omogućiti što bolji privredni ambijent i nije tako lako, posebno ako postoje opstrukcije koje onemogućavaju razvoj projekata za opće dobro građana kantona.

Upravo tim povodom u intervju za Klix.ba premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić odgovorio je na pitanja koja se tiču jednogodišnjeg izvještaja Vlade ZDK, privrednog ambijenta, planova te opstrukcija koje prolaze od Grada Zenica u pogledu realizacije projekta Kantonalne bolnice Zenica.

Klix.ba – OPŠIRNIJE

Gdje je Zeničko-dobojski kanton danas u pogledu privrede, zapošljavanja, mladih, boraca, porodilja, studenata?

Pokazali smo i dokazali da poslu pristupamo odgovorno i profesionalno te da smo se uhvatili u koštac s problemima na čije se rješavanje godinama čekalo. Jedan od bitnih rezultata našeg rada jeste da smo održali finansijsku stabilnost i likvidnost budžeta, tako da ustavne i zakonske obaveze izvršavamo na vrijeme.

Kurs koji smo zauzeli ne samo da je kontinuitet, nego se pravi i korak više kako bismo imali što više zadovoljnih građana ZDK.

Ispunili smo obaveze ZDK-a prema projektu Plava voda, usvojili Prostorni plan Zenice, omogućili i ubrzali kapitalne investicije u vodne projekte, inovirali programe podsticaja u privredi koji su fokusirani na jačanje konkurentnosti kompanija i edukaciju radne snage i izgradnju poslovnih zona.

Uveli smo novine i u programe podsticaja u poljoprivredi, kako bismo nastavili rast i zadržali liderske pozicije u granama kao što su peradarstvo, malinarstvo, plastenička proizvodnja i dali snažnu podršku razvoju stočarstva.

U narednih sedam dana ćemo donijeti odluke o podršci malinarskoj proizvodnji, gdje ćemo po prvi put kantonalni poticaj povećati s prošlogodišnjih 23 na 32 feninga po kilogramu. Želimo pomoći proizvođačima da stabiliziraju proizvodnju.

Svakako, vrijedan spomena je i projekt čišćenja rijeke Bosne na gotovo cijelom području ZDK, kao i programi podrške iz Fonda za zaštitu okoliša gdje su lokalne zajednice dobile značajna finansijska sredstva za zbrinjavanje otpada i jačanje ekološke svijesti kod građana.

Realizirali smo nabavku auta i opreme za MUP ZDK, te stvorili pretpostavke da se u budžetu za 2020. godinu nađu i finansijska sredstva za povećanje plata policijskim službenicima.

Posvetili smo se rješavanju obaveza Kantona po osnovu pravosnažnih presuda po tužbama budžetskih korisnika, za period 2004-2015. godina, koje su teške 325 miliona KM, od čega je glavnica 155 miliona. Nedavno smo donijeli akcioni plan kojim je utvrđen rok za izmirenje obaveza od 22 godine, te smo u budžetu planirali dio sredstava za ovu namjenu. Ubrzo ćemo objaviti javni poziv kako bismo omogućili onima koji žele da se odreknu kamate i dijela glavnice da prije naplate svoja potraživanja, jer želimo da ubrzamo isplatu obaveza koje prijete stabilnosti i likvidnosti Zeničko-dobojskog kantona.

Vjerujem da će ova vlada ostati zapamćena po rješavanju jednog od najvećih problema ZDK-a od njegovog formiranja.

Intenzivirali smo aktivnosti na dodjeli koncesije za eksploataciju uglja u Kaknju. Nedavno smo donijeli odluku o pokretanju procedure javnog poziva i očekujemo da ćemo vrlo brzo potpisati prvi koncesioni ugovor za eksploataciju uglja u ZDK.

Uradili smo dosta infrastrukturnih projekata, te proveli tenderske procedure i osigurali ugovore za značajan broj projekata iz oblasti putne infrastrukture koji će se implementirati početkom građevinske sezone u 2020. godini. Javni radovi su nam jako važni, jer predstavljaju motor razvoja našeg kantona.

Kroz rad i socijalnu politiku investirali smo značajna sredstva i realizovali projekte podrške povratnicima u gotovo svim općinama. Redovno smo izvršavali obaveze prema porodiljama, pružali različite vidove pomoći za liječenje i socijalna davanja.

Napravili smo i iskorak u politici stipendiranja studenata tako što smo osigurali sredstva i omogućili da stipendije dobiju svi studenti koji su podnijeli formalno ispravne aplikacije, jer želimo pomoći roditeljima i studentima da se obrazuju i grade budućnost u Bosni i Hercegovini. Također, nije izostala podrška studentima koji koriste usluge studentskih centara, kao i velikom broju nevladinih organizacija.

Posvetili smo posebnu pažnju boračkoj populaciji kroz različite segmente podrške, od zapošljavanja do stambenog zbrinjavanja.

Bili smo odlučni da se suprotstavimo korupciji, a u tom pravcu smo donijeli vrlo važnu Uredbu o zapošljavanju u javnom sektoru čija je najbitnija odredba da se bira prvorangirani kandidat. Pokrenuli smo i reviziju diploma u javnom sektoru.

Brojnim sastancima i prijemima smo pokazali da smo otvoreni prema građanima, akademskoj zajednici, nevladinom sektoru i sportu, a sve značajnije aktivnosti objavljujemo preko press službe, jer želimo biti potpuno transparentni i dostupni javnosti i medijima. Tome u prilogu svjedoči naša internet stranica, na kojoj pored informacija o našim aktivnostima možete pronaći sve dokumente i akte koje donosi vlada.