SvijetEvropaKlimatski aktivisti blokirali sjedište BP-a u Londonu zbog dogovora s Izraelom

Klimatski aktivisti blokirali sjedište BP-a u Londonu zbog dogovora s Izraelom

Klimatski aktivisti blokirali su u ponedjeljak ulaz u zgradu britanskog energetskog giganta BP u Londonu zbog saradnje s Izraelom u istraživanju gasa.

Grupa aktivista Fossil Free London okupila se ispred ulaza u sjedište kompanije sa transparentom na kojem je pisalo “Prestanite potpirivati genocid”.

Uz istaknutu palestinsku zastavu, grupa je skandirala “Slobodna Palestina”.

Dijeleći video na društvenoj mreži X, grupa je objavila da je naftna kompanija nedavno dala Izraelu dozvolu da istražuje gas u blizini obale Pojasa Gaze.

“Dok Izrael čini genocid, BP samo vidi novu poslovnu priliku. Nema klimatske pravde bez palestinske pravde”, dodala je klimatska grupa.

Najmanje 13.000 Palestinaca je ubijeno, među kojima više od 9.000 žena i djece, a više od 30.000 osoba je povrijeđeno u izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima od 7. oktobra.

Broj poginulih u Izraelu je prema zvaničnim podacima oko 1.200.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE