Klanjana dženaza šejh Sirriji ef. Hadžimejliću: ‘Na Ahiret ispraćen čovjek koji je sijao duhovnost u svakom mjestu gdje je bio’

819
Foto: Preporod
Foto: Preporod

Šejh Sirrija ef. Hadžimejlić, predsjednik Tarikatskog centra u Bosni i Hercegovini koji je na Ahiret preselio u srijedu (31. marta) u 79 godini, ukupan je u četvrtak na mezarju “Luke” u Radinovićima kod Visokog.

Dženazu mu je ispred tekije u Radinovićima klanjao reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović.

Foto: Preporod
Foto: Preporod

Prisutnima se obratio muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, dugododišnji prijatelj rahmetli šejh Sirrije.

– Samo Allah je Vječan i Živi, a sve ostalo je prolazno. U vremenu u kojem živimo suočeni smo sa istinom koja se može definirati konstatacijom da smo vjerovali da živimo život. Mi danas svjedočimo da živimo smrt. Svi smo na ovom svijetu predodređeni i određeni da živimo na njemu i da ga napustimo i da preselimo na onaj bolji svijet – kazao je muftija banjalučki prenosi Preporod.info.

Istakao je da je danas na Ahiret ispraćen čovjek koji je hodio Bosnom i Hercegovinom i sijao duhovnost u svakom mjestu gdje je bio.

– Tragao je za sjemenom svojih predaka Hadžimejlića, koji su tesavvuf i sufijsku misao predočavali i praktično, prikazivali i svjedočili ljudima, muhibbima, dervišima, vekilima i šejhovima. Bio je pročelnik Tarikatskog centra, jedne od poluga bošnjačke duhovne egzistencije i opstojnosti koja je usko povezana sa Islamskom zajednicom. Danas ispraćamo i našeg imama šejh Sirriju. Ispraćamo ovih dana i mlade i stare, i poznate i nepoznate, i učene i više učene, i pobožne i više pobožne. Dženaza je veliki znak, smrt je veliki ajet i ona je perda koju mi ne možemo vidjeti, ono što je iza na ovom svijetu. Družili smo se sa našim šejhom imao je veliku ljubav i veliku širinu. Prema nama mlađima je bio jako strpljiv. Možda smo bili nekad zločasti u odnosu naspram njegove veličine i širine. Ja se nadam da će on nama to halaliti, jer mi smo njega i voljeli i poštovali i bili serbez sa njim se družiti – kazao je muftija Abdibegović.

Foto: Preporod
Foto: Preporod

Šejh Sirrija ef. Hadžimejlić je obnašao funkciju šejh-ul-mešaiha, bio je na čelu Tarikatskog centra u BiH od 2009. godine. Predstavljao je Tarikatski centar BiH na svim značajnim vjerskim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Zalagao se za ravnopravnu zastupljenost Tarikatskog centra BiH u okviru svih nivoa Islamske zajednice u BiH.

Sirrija ef. Hadžimejlić je rođen 2. januara 1942. godine, u Radinovićima pored Visokog.

Diplomirao je u Damasku 1972. godine u Višoj šerijatskoj medresi Furkan. Nakon toga je 37 godina radio kao imam, hatib i muallim širom Bosne i Hercegovine. Za to vrijeme pomagao je u izgradnji nekoliko džamija i mekteba.

Penzionisan je 1997. godine, a zatim je u svom rodnom mjestu sagradio tekiju, gdje je nastavio sa svojim vjersko-obrazovnim aktivnostima.

Preminuo predsjednik Tarikatskog centra u BiH šejh Sirrija ef. Hadžimejlić

Visoko.co.ba / Preporod.info

Komentari

komentara