ZanimljivostiKivi: Evo zašto bi trebali razmisliti o jedenju kore ovog voća

Kivi: Evo zašto bi trebali razmisliti o jedenju kore ovog voća

Jedinstvena kora kivija možda neće biti po svačijem ukusu, ali njegove grube dlačice, koje se nazivaju trihomi, mogu biti vrlo korisne za biljku i za zdravlje.

Nemojte donositi preuranjene zaključke o kiviju samo zbog njegove nevjerojatno dlakave vanjštine. Dlakava kora kivija djeluje kao prirodni obrambeni mehanizam, sprječavajući insekte da slete na neravnu površinu ploda. Osim toga, štiti voće od gubitka vlage i štetnog utjecaja sunčeve svjetlosti.

Iako je jasno da ove dlačice pridonose evolucijskoj prednosti biljke, postavlja se pitanje – šta zapravo dobivamo uklanjanjem kore? Ukratko, odgovor je – pojedite i koru.

Kora kivija bez sumnje obiluje hranljivim tvarimaviše nego sama pulpa voća. Konzumiranje kore zajedno s mesnatim dijelom povećava unos vlakana za 50 posto, folata za 32 posto, a vitamina E za 34 posto. Također, kora sadrži više antioksidansa, poput vitamina C i E, nego sam plod.

Ipak, valja napomenuti da konzumacija kore voća može nositi rizik od pesticidne kontaminacije. Zato je važno temeljito oprati voće i povrće kako biste smanjili rizik, a kad god je moguće, odabrati organske proizvode.

Unatoč očitim prednostima jedenja kore kivija, postoji nešto što može narušiti tu prednost. Kristali kalcijeva oksalata u dlačicama na korimogu uzrokovati mikroskopske ogrebotine u ustima, što može izazvati iritaciju kad voćna kiselina dođe u dodir s tim ogrebotinama.

Prisutnost veće količine oksalata u kori može predstavljati rizik za osobe s problemima bubrežnih kamenaca jer se oksalati vežu s kalcijem u tijelu, potencijalno pogoršavajući stanje.

Ako niste skloni bubrežnim kamencima ili alergijama na kivi, i ako možete podnijeti taj osjećaj u ustima, svakako razmislite o konzumiranju kore kivija, piše Vaše zdravlje.

Visoko.co.ba/Vaše zdravlje

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE