ZanimljivostiKitovi ubice snimljeni u lovu na velike bijele ajkule

Kitovi ubice snimljeni u lovu na velike bijele ajkule

Naučnici su objavili dokaze koji potvrđuju da orke love velike bijele ajkule (psine).

Riječ je o videu koji je snimljen dronom, a koji prikazuje kako orke ubijaju jednog od najvećih morskih predatora.

Jato kitova ubica je snimljeno u potjeri za velikim bijelim ajkulama koja je trajala sat vremena kod Mossel Bayja, lučkog grada u južnoj provinciji Western Cape. Potjera je snimana dronom i iz helikoptera, a naučnici su se oglasili ove sedmice.

“Ovakvom ponašanju nikada ranije nismo svjedočili, a definitivno ne iz zraka”, izjavila je Alison Towner, ekspertkinja za ajkule s akademije Marine Dynamics Academi u Gansbaaiju u Južnoj Africi, koja je ujedno i vodeća autorica istraživanja.

Jedan klip je snimljen u maju, a prikazuje pet orki koje love i ubijaju veliku bijelu ajkulu. Naučnici vjeruju da su još tri ajkule ubijene tokom lova.

“Kitovi ubice su veoma inteligentne i društvene životinje. Metode lova njihove grupe ih čine veoma efikasnim predatorima”, rekao je Simon Elwen, ekspert za morske sisare i koautor studije.

Orke su poznate kao predatori koji love različite vrste ajkula, ali su dokazi napada na velike bijele psine ranije bili ograničeni. U istraživanju nije otkriven azlog za ovakvo ponašanje.

Jedan od kitova je od ranije poznat po lovu na velike bijele ajkue, ali preostala četiri nisu. Naučnici smatraju da se ova praksa širi jer orke mogu učiti jedne od drugih.

Nakon napada su ajkule nestale s ove lokacije, samo je jedna uočena u narednih 45 dana. Autori istraživanja smatraju da ovo potvrđuje da su pobjegle te da bi njihovo ponašanje moglo imati šire impikacije.

U ranijim slučajevima je ustanovljeno da ajkule napuštaju bivša ključna staništa, a posljedice se odnose na ekosistem i turizam povezan s ajkulama.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE