NaslovnicaBiHKiša uzrokuje...

Kiša uzrokuje poplave na sjeverozapadu BiH, alarmantno u Krajini

Prema posljednjim podacima Agencije za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH trenutno je vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane. Vodostaji na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine su u porastu, a posebno je alarmantno u Krajini gdje se Una počela izlijevati. Trenutno je stanje najkritičnije u Kulen-Vakufu. Prema posljednjim informacijama 40 kuća je poplavljeno. Vodostaji rijeka su u konstantnom porastu. Stanovnike očekuje neizvjesna noć.

„Jedna mještanka mjesne Kulen Vakuf bila je odsječena, u kamp naselju, koju su pripadnici Jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom evakuisali i ona je sad na sigurnom. Jutros smo dovezli cisternu s pitkom vodom u Kulen-Vakuf, obezbijeđena je mjesna zajednica i s nekoliko stotina vreća s pjeskom“, kaže Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća (POMAK).

Na terenu je i Civilna zaštita grada Bihać te druge službe. Spremni su za moguće intervencije, evakcuaciju i pružanje medicinske pomoći. O štetama još ne mogu da govore, no poplavljene su im bašte i usjevi. Iako se još nisu oporavili ni od poplava u decembru, prema riječima mještana, pogoršanje stanja tek očekuju, jer, kako kažu, iskustvo je pokazalo da nikad ne stane samo na ovome.

Šejla Kulenović razgovarala je s predsjednikom Mjesne zajednice Kulen-Vakuf Nerminom Dedićem:

S obzirom na to da kiša i dalje pada u Sanskom Mostu, u naselju Stari Majdan-Alagića polje, ali i na području cijele općine Sanski Most večeras strepe od novih padavina i eventualnih velikih poplava. Rijeka Bliha sinoć je napustila korito poslije čega je došlo do nekontroliranog širenja toka rijeke tako da se nakon pola sata od izlijevanja na tom mjestu sastavile Bliha i Zdena te je nastao ogroman pojas teritorija koji je poplavljen i veliki broj stambenih objekata je u kratkom vremenskom roku ostao pod vodom. Evakuirana je i jedna porodica.

Ekipe Civilne zaštite cijeli su dan na terenu, ali situacija je zbog obilnih padavina alarmantna.

Najveća opasnost jeste da se zbog ulijevanja pritoka, iz korita izlije i Sana, što bi izazvalo i brže i veće plavljenje. U Sanskom Mostu proglašeno je stanje prirodne nesreće.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.