Kirby: Ne dozvolite da vas varaju

Kirby je usisivač koji se prodaje i servisira sistemom “od vrata do vrata”, prije se to zvalo putem trgovačkih putnika.

S vremenom su se „slobodni strijelci“ na tom tržištu monoplizirali do te mjere da svoje usluge „astronomski“ naplaćuju. Primjera radi, prije neki dan vlasnik Kirby usisivača u Visokom je zatražio uslugu servisiranja određenog „potrošnog materijala“ na usisivaču, koji u ovlaštenom servisu košta 34 KM, „slobodni strijelac“ mu je za tu uslugu tražio 400 KM.
U jednom sarajevskom slučaju nalaćeno je 600 KM za uslugu koja s PDV obavezama iznosi 54 KM.
U Bosanskoj Krupi je usluga od 24 KM naplaćena 450 KM.
Mnogo je primjera u kojima su potrošaći prevareni, a uskoro bi mogli objaviti imena na stitine prevarenih, naravno uz njihovu saglasnost.
Osim toga, “slobodni strijelci” vam usluge servisiranja obavljaju s rabljenim dijelovima koje sistemom “prekupaca” nabavljaju, kupujući polovne aparate za rezervne dijelove.
“Slobodni strijelci” nisu u mogućnosti (kao takvi) vršiti nabavku novih aparata ili djelova za iste. Samo ovlašteni serviseri vam garantuju ugradnju novih djelova i jednostavan način provjere cjena usluga.

Godinama su „slobodni strijelci“ koristili „zakonske praznine“ – nedorećenosti na kojima se zasniva ovdašnja „siva ekonomija“.

Kompletno snadbjevanje, servisiranje i potpuna podrška korisnicima KIRBY sistema ulazi u novu fazu tržišnog poslovanja s pojavom autorizovanih  i ovlaštenih servisera koji posluju na potpuno legalan i legitiman način unutar poreskog sistema. 

U praksi se još uvjek nalaze „slobodni strijelci“ koji koriste neinformiranost klijenata ali i sporost inspekcijskih organa koji trebaju prevenirati svaki vid „sive ekonomije“.

Sistem se postupno uspostavlja, sve sa ciljem da se zaštite potrošaći te da se poslovanje na ovaj način uvede u poreski sitem.

I ovim putem apeliramo na sve društvene aktere da u granicama svojih mogućnosti zaštite građane – potrošaće od silnih „slobodnih strijelaca“ koji profitiraju u zoni „sive ekonomije“.

KIRBY P.J. Visoko

Denim Company

Kralja Tvrtka 21

Tel: +387 32 735 500
Mob: +387 60 343 545 4
email: info@kirby.ba

kirby.com