NaslovnicaZanimljivostiKinesko "umje...

Kinesko “umjetno sunce” dostiglo rekordnu temperaturu

Eksperiment čiste energije poznat kao “umjetno sunce” dostigao je novu rekordnu temperaturu.

Cilj kineskog programa je da se oponašaju prirodne reakcije koje se događaju u zvijezdama, a sada je “umjetno sunce” dostiglo rekordnu temperaturu od 70.000.000 stepeni,

Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), poznat kao “umjetno sunce”, dostigao je pomenutu temperaturu koja je pet puta veća od temperature Sunca te ju je zadržao u periodu nešto dužem od 17 minuta. Vjeruje se da u jezgri našeg Sunca temperatura iznosi oko 15.000.000 stepeni.

Informacije o značajnom dostignuću saopćio je Gong Xianzu, istraživač s Instituta za fiziku plazme pri Kineskoj akademiji nauka (ASIPP).

“Ova operacija predstavlja čvrtu naučnu i eksperimentalnu osnovu za rad fuzijskog reaktora”, kazao je Gong.

Cilj projekta EAST je razvoj tehnologije koja može isporučiti gotovo neograničenu čistu energiju oponašajući reakcije koje se odvijaju u našem Suncu i drugim zvijezdama. Eksperimenti se obavljaju u Hefeiju u provinciji Anhui.

Program koristi nuklearnu fuziju, sudaranje atmoskih jezgara za stvaranje ogromne količine energije, lime se replicira fitika zvijezda. Za razliku od nuklearne fusije, koja se koristi za konvencionalnu nuklearnu energiju, opasnih otpadnih proizvoda u ovom slučaju nema.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.