NaslovnicaZanimljivostiKineski arheo...

Kineski arheolozi otkrili polje riže staro 8.000 godina

Kineski arheolozi našli su polje riže u provinciji Jiangsu na istoku zemlje koje datira od prije više od 8.000 godina, što bi moglo da bude jedan od najranijih polja na svijetu na kojima je uzgajana riža. Polje, manje od 100 kvadratnih metara, otkriveno je u neolitskim ruševinama Nanjing u okrugu Sihung, u novembru 2015. godine, rekao je portparol arheološkog instituta muzeja Nanjing, prenosi Sinhua.

O tom otkriću je krajem aprila na seminaru razgovaralo više od 70 naučnika s univerziteta, arheoloških instituta i muzeja iz cijele zemlje i oni su zaključili da je to rižno polje najstarije do sada otkriveno.

Istraživači su otkrili da je polje riže bilo podijeljeno na dijelove različitih oblika, od kojih je svaki zauzimao manje od 10 kvadratnih metara. Također su našli ugljenisanu rižu za koju je potvrđeno da je uzgajana prije više od 8.000 godina.

To je utvrđeno na osnovu ugljenika i dokaza da je na toj zemlji više puta sađena riža. Šef Instituta Lin Liugen izjavio je da je kineski narod počeo da uzgaja rižu prije oko 10.000 godina. Ugljenisana riža iz tog perioda je i ranije pronalažena, ali ostaci polja su prilično rijetki.

Otkriće rižnog polja, prema njegovim riječima, bit će važni za istraživanje porijekla uzgajanja riže u Kini.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.