NaslovnicaZanimljivostiKina razvila ...

Kina razvila dron koji bi mogao probiti odbranu nosača aviona

Kineski naučnici su razvili inovativnu “leteću” bespilotnu prodmornicu – dron, koja bi mogla biti jedna od najjeftinijih i najefikasnijih metoda onesposobljavanja odbrambenog sistema flote nosača aviona, smatra profesor Ji Wanfeng.

Istraživački tim tvrdi da je razvio i testirao prototip podmornice – drona koji može ploviti i letjeti te autonomno obavljati vojne i civilne zadatke poput ispitivanja podvodnih mina. Dron može prići podvodnoj meti polako i zadržati se na jednom mjestu značajno vrijeme zahvaljujući svoja četiri propelera uključujući dva prednja koja se mogu naginjati. Kada dron izađe na površinu, dva krila se izvlače te mu omogućavaju da leti, a ova letjelica može dostići brzinu od 120 km/h. To znači da je dvostruko brža od tipičnog drona s propelerima.

Dron troši malo energije dok leti, tako da može brzo izvršavati misije koje uključuju veliki domet, riječi su profesora i vodećeg naučnika projekta Anga Haisonga. On je dodao da Kina razvija različite tipove “vozila” koja mogu letjeti i ploviti.

“Uglavnom su zamijenjena za vojnu upotrebu, a neka mogu letjeti supersoničnom brzinom”, rekao je neimenovani istraživač za South China Morning Post, koji nije povezan s podmornicom – dronom.

Dronovi koji mogu letjeti i kretati se u vodi jednostavan su i efikasan način za ugrožavanje odbrane nosača aviona. Današnji odbrambeni sistemi mogu uništiti polovinu prijetećih aviona, projektila ili konvencionalnih dronova, no novi kineski dron može zaroniti ispod površine vode kada ga identificira radar, a potom izroniti kako bi izbjegao sonar. Čak i mali broj ovakvih dronova mogu preopteretiti ili “zbuniti” kompjuterske sisteme ratnih brodova. Ako bi dron mogao dostići brzinu od 150 km/h, imao bi procent “preživljavanja” nakon lansiranja s udaljenosti od 100 km blizu 100 posto

Ova vrsta dronova može obaviti efikasne napade na ključne neprijateljske mete te će zasigurno postati moćna dopuna postojećim borbenim metodama i taktikama kineske mornarice, istakao je Wanfeng. Zračni jastuk u podmornici – dronu omogućava održavanje na određenoj dubini bez stvaranja buke propelerima. Elegantno tijelo sa uvučenim krilima prilikom kretanja u vodi osigurava manji otpor i veću agilnost.

Valovi na površini i simultana interakcija sa zrakom i vodom otežava polijetanje ukoliko dron polijeće direktno iz vode, a kako bi se to riješilo, razvijen je sofisticirani sistem kontrole koji omogućava dronu da “klizi” po valovima prije nego poleti.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.