SvijetAzijaKina poručila sa Izrael treba zaustaviti kolektivno kažnjavanje naroda Gaze

Kina poručila sa Izrael treba zaustaviti kolektivno kažnjavanje naroda Gaze

Kina se u ponedjeljak usprotivila prisilnom raseljavanju Palestinaca iz opkoljene Gaze, ističući da bi prekid vatre “trebao biti implementiran kao prioritetni cilj”.

Tokom sastanka sa grupom ministara vanjskih poslova zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC), kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi naglasio je značaj postizanja hitnog primirja.

”Prekid vatre više nije diplomatska retorika, već pitanje života i smrti za ljude Gaze”, kazao je Wang.

Ministri vanjskih poslova Palestine, Saudijske Arabije, Indonezije, Egipta i Jordana sastali su se u Pekingu sa kineskim kolegom Wangom kako bi razgovarali o situaciji u Gazi, navodi se u saopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

U delegaciji je bio i generalni sekretar OIC-a Hissein Brahim Taha.

Grupa najviših diplomata OIC-a također će posjetiti druge glavne gradove kako bi pozvali na hitni prekid vatre u Gazi.

Kineski zvaničnik je istakao da je prekid vatre u Gazi želja velike većine zemalja i glas svih ljudi koji vole mir širom svijeta.

Pozvao je na poštivanje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava.

“Izrael bi trebao zaustaviti kolektivno kažnjavanje naroda Gaze i otvoriti humanitarni koridor što je prije moguće kako bi se spriječila šira humanitarna katastrofa”, rekao je Wang te dodao:

“Svaki aranžman koji uključuje budućnost i sudbinu Palestine mora dobiti saglasnost palestinskog naroda i također mora udovoljiti legitimnim zabrinutostima država u regionu.”

Naglasio je da bilo kakvo rješenje za trenutnu situaciju ne može ignorisati “dvodržavno rješenje”.

“Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda mora poslušati pozive arapskih i islamskih zemalja i poduzeti odgovorne aktivnosti da se situacija smiri”, rekao je Wang.

Kina trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a.

“Nastavit ćemo jačati koordinaciju sa arapskim i islamskim zemljama, graditi konsenzus i tražiti da Vijeće sigurnosti poduzme daljnje značajne akcije u vezi sa situacijom u Gazi.”

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE