NaslovnicaAutoKia će lansir...

Kia će lansirati električni Picanto, čim snizi njegovu cijenu

Korejski proizvođač razmatra mogućnost da kupcima u Evropi ponudi i električnu verziju svog najmanjeg modela.

Kia je svjesna potrebe da proširi svoju ponudu električnih automobila i na niže klase putničkih vozila, ali je suočena sa problemom smanjenja troškova proizvodnje kako bi jedan takav auto bio pristupačan kupcima, a istovremeno i isplativ kompaniji koja ga pravi.

Prema riječima jednog od direktora Kia Motor Europe, Emilija Herere, zvanična odluka o proizvodnji Picanta na struju još nije donesena, ali u ovom proizvođaču rade na tome.

Inače, konvencionalni Kia Picanto u Evropi se prodaje po cijeni koja startuje od oko 10.000 evra, dok najbogatije opremljeni automobili koštaju i preko 17.000 evra.

Sa trenutno dostupnim tehnološkim rješenjima, električna verzija ne bi bila jeftinija od 20.000 evra. Herera tvrdi da bi cijena Picanta na struju morala da bude snižena na 16.000-17.000 evra kako bi ovaj model uopšte imao šanse na tržištu.

Drugim riječima, više je pitanje “kada” nego “da li” će se ovaj automobil pojaviti u ponudi korejskog proizvođača, s obzirom da se cijene pogonskih baterija na tržištu postepeno snižavaju.

“Prije ili kasnije – mi ćemo svakao lansirati Picanto EV”, kaže Herera.

On je otkrio i da Kia očekuje da u 2019. proda oko 20.000 električnih automobila, dok se za 2020. godinu planira prodaja 40.000 vozila na struju.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.