Kenela Zuko – Žena krkan, inače doktorica pedagogijeIako je to izvan logike ali razuma, uvijek se nekako ide pretpostavkom da su žene osjetljivije na “ženska pitanja” nego muškarci, posebno ona koje se tiču porodice i djece. Pod tim i takvim pitanjem se podrazumjeva sve ono što je vezano za ženska prava, obaveze, potrebe…

Upravo zbog toga je valjda šokirala toliko i vijest da je jedna žena, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, odbila podržati amandan iliti prijedlog da se u budžetu nađe novca da žene porodilje dobiju naknadu od države. Iz bilo kojeg kantona dolazile. Svakoj jednako.

Žena koja je to odbila je Kenela Zuko. Da nije SDA-ova zastupnica ne bi bilo ni važno kojoj stranci pripada, ali je u ovom trenutku i na ovom pitanju to jako važno.

Nije Kenela jedina, ali je bila najglasnija. Za nisu glasale ni Sebija Izetbegović, Jelka Miličević…

Ono što je skandaloznije jeste ono što je Kenela kasnije lupetala kada su je pitali zašto ona i njena stranka nisu podržali sporni amandman.

Kenela je taj amandman nazvala nerelevantnim, te je rekla kako ona i njena stranka već 20 godina rješevaju to pitanje. 20 godina?! Ponovimo: rješavaju to pitanje 20 godina!

A zašto 20 godina? Jer ga, kako Kenela kaže, treba “sistemski riješiti”

***


Kenela Zuko: Zašto Sabina Ćudić ne rađa djecu?

Kenele Zuko u programu N1 televizije

Zuko je, podsjećamo, gostujući u subotu u Novom danu N1 televizije govorila o Ćudić, a u jednom dijelu razgovora s voditeljicom emisije Hanom Sokolović, zapitala se zašto ”Sabina Ćudić ne rađa djecu”.

”Ja bih dala jednu digresiju, evo gospođa Sabina Ćudić se vodi time da će se više djece rađati ako se da 180 maraka šest mjeseci. Ona je bila kantonalna zastupnica prošle četiri godine, sada je ponovo zastupnica, zašto ne rađa djecu?”, zapitala se Zuko.

Ćudić je, reagirajući, ovakvu izjavu ocijenila ”simbolom sunovrata našeg javnog diskursa”.

”Razočarana, zatečena i zgrožena odlukom zastunice Zuko, inače doktorice pedagogije, da razgovor o porodiljskim naknadama i opravdanje zašto je bila protiv mog amandmana na budžet Federacije Bosne i Hercegovine kojim se obezbjeđuje naknade za nezaposlene porodilje svede na pitanje: Zašto onda Sabina Ćudić ne rađa djecu nego je na jednom djetetu? Da neko koga ne poznajem, ko ne zna ništa o meni, o mojoj porodici, o tome želim li, mogu li, hoću li imati više djece – iskoristi svoj intervju da problematizira moju kompetentnost da govorim o zakonskim rješenjima kada sam “na jednom djetetu” je simbol sunovrata našeg javnog diskursa. Žao mi je da ste se odlučili na ovaj korak zastupnice Zuko, morali bi biti iznad toga”, poručila je Sabina Ćudić na svom Instagram profilu.

Kompletan razgovor s Kenelom Zukom možete pogledati na OVOM linku.

(n1)