Lokalne TemePrivredaKenan Handžić, predsjednik NO JP Visoko Ekoenergija: CNG punionica u saradnji sa...

Kenan Handžić, predsjednik NO JP Visoko Ekoenergija: CNG punionica u saradnji sa Centrotransom je opšti interes Visokog

Na protekloj sjednici Gradskog vijeća Visoko u dijelu izvještaja o poslovanju JP Visoko Ekoenergija od strane direktora Amera Hindije mogli smo saznsti kako se planira izgradnja CNG punionice.

Više detalja o ovom projektu zatražili smo od predsjednika NO JP Visoko Ekoenergija Kenana Handžića.

– Radi se o saradnji sa Centrotransom gdje sam lično razgovarao sa direktorom tog preduzeća te dobio pozitivan odgovor, da ukoliko, JP Visoko Ekoenergija uloži u infrastrukturu, odnosno izgradnju CNG punionice na lokalitetu Visokog, oni će izvršiti nabavku novih autobusa čiji su pogoni CNG plin i time pridonesu smanjenju emisije štetnih gasova i zelenijoj atmosferi u našem gradu.”

Kako nam nadalje pojašnjava Kenan Handžić kilometraže koje prelaze autobusi na lokalitetu grada Visokog nisu veće od 120 kilometara dnevno, a što je tehnički izvodivo preći sa autobusima na CNG plin kojim bi se istovremeno svaki dan punili na CNG stanici u vlasništvu JP Visoko Ekoenergija. Time bi građani imali smanjenu zagađenost, u upotrebi bi bili noviji autobusi, a JP Visoko Ekoenergija bi od ovog projekta imala stalne prihode.

Također CNG punionica bi bila otvorenog tipa tako da i građani, a i ostali gosti i prolaznici kroz Visoko mogli bi puniti svoja vozila po povoljnim cijenama i najkvalitetnijim plinom.

Dogovren je i konstruktivni sastanak između predstavnika JP Visoko Ekoenergija i Centrotransa u mjesecu junu na kojem će se detaljnjije razgovarati o pravima i obavezama te načinu realizacije projekta nakon čega će javnost imati i više informacija.

Šta je CNG plin i CNG punionica?

Komprimirani prirodni plin, odnosno CNG (Compressed Natural Gas), se skladišti pri visokom pritisku obično 200-250 bara. CNG zahtjeva vrlo robustne, specijalno dizajnirane cilindrične rezervoare, koji su teški i koriste mnogo prostora. Kompresija gasa zahtjeva višefaznu tehnologiju kompresije.

CNG danas nudi nabolji kompromis između okolinskih karakteristika, dostupnosti energetskih resursa, tehnološkog razvoja i ekonomičnosti.

Sva relevantna svjetska istraživanja i studije potvrdile su da upotreba vozila koja kao pogonsko gorivo koriste komprimirani prirodni gas (CNG), omogućava ogromne uštede, kao i značajno poboljšanje kvaliteta zraka.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE